Retro (ters) koşu alanında Dünya Şampiyonu Ömer Aslan, MS hastalarının sosyal ve iş yaşamlarının iyileştirilebilmesi için Roche Türkiye liderliğinde kurulan MS Platformu’na dikkat çekebilmek amacıyla 40. İstanbul Maratonu’nda bir ilke imza atarak geri geri koştu.
İstanbul, 11 Kasım 2018 – Türkiye’nin ilk ters koşucusu ve 2008 Dünya Retro (Ters) Koşu Şampiyonası’nda dünya rekoru kırarak birinci olan Ömer Aslan; 11 Kasım Pazar günü gerçekleşen İstanbul Maratonu’nda MS hastalığına dikkat çekmek amacıyla, Roche Türkiye liderliğinde kurulan MS Platformu ile birlikte ters koştu. Maraton kapsamında “MS sandığın gibi değil. MS’te #sanılanıntersine hareket et, hayatına kaldığın yerden devam et!” mesajıyla yeni bir hareket başlatan MS Platformu, Ömer Aslan ile birlikte, bu yıl 40’ıncısı düzenlenen İstanbul Maratonu‘nda bir ilke imza attı.
İstanbul Maratonu’nda ilk kez ters koştuğunu ve bunu, MS hastalığına dikkat çekmek için gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Ömer Aslan şöyle konuştu:
“Birçok kişi MS tanısı konulduğunda hayatının sona erdiğini sanıyor. Oysa #sanılanıntersine, doğru ve düzenli tedaviler uygulandığında, MS hastaları da herkes gibi hayatına devam edebiliyor. Ben de 40. İstanbul Maratonu’nda geri geri koşarak, MS Platformu’nun başlattığı #sanılanıntersine hareketine destek olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Sanılanın Tersine kampanyasıyla “MS ile Yaşam” konusunda farkındalık yaratarak, MS’in hayatın sonu olmadığına, güncel tıbbi gelişmeler sayesinde uygun bir tedavi altında hastalığın kontrol altına alınabildiğine ve MS hastalarının herkes gibi normal bir hayat sürebileceğine dikkat çekmek istedik. MS hastalarının konforlu bir yaşam sürebilmeleri için hareket ve egzersizin yarattığı değer çok büyük. Dolayısıyla bu önemli konuya ters koşu gibi alternatif ve dünyada giderek daha da fazla rağbet gören bir yöntemle temas etmenin çok anlamlı olduğuna inanıyorum”
MS hastalığı önemli bir sosyal olgu
Uzmanlar Multipl Skleroz’un ciddi bir nörolojik hastalık olmasının yanında önemli bir sosyal olgu da olduğunu ifade ediyor ve iş kaybı, eş kaybı, eğitim kaybı, sosyal ortam kaybı, yaşam süresi kaybı gibi olumsuzluklara yol açtığını belirtiyor. MS, kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir hastalık. Ülkemizde çok sayıda MS hastası olmasına rağmen birçok kişi hasta olduğunun farkında olmadan hayatına devam etmeye çalışıyor. Birçoğu da çeşitli sebeplerden dolayı MS hastası olduğunu saklamak zorunda hissediyor; iş ve sosyal yaşamlarında ciddi sıkıntılar yaşıyor.
MS Platformu, MS hastalarının iş ve gündelik yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara dikkat çekebilmek ve yaşamlarını iyileştirebilmek amacıyla Türkiye MS Derneği, Karadeniz MS Derneği, İzmir MS Derneği ve Adana MS Derneği desteğiyle Roche Türkiye liderliğinde kuruldu. Hasta ve hasta yakınlarına, sosyal ve psikolojik destek sağlamayı amaçlayan platform aynı zamanda MS hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışları araştırıyor, hastalık sürecindeki her türlü detayın kaynak noktası konumunda olmayı hedefliyor. Web sitesi ve Facebook sayfasıyla hasta ve hasta yakınlarının düzenli olarak takip edebileceği içerikleri de bir araya getiriyor.