Atlantic’ten bir gazeteci bir süreliğine duş almayı bıraktı. Sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcı oldu.
Muhtemelen bugüne kadar duş alma alışkanlığınızı hiç sorgulamamışsınızdır. Uyanırsınız, egzersiz yaparsınız, duşunuzu alır ve işe doğru yola koyulursunuz. Ya da akşam eve geldiğinizde güzel bir duş alıp keyfinize bakarsınız. Fakat bu yazıdan sonra yıkanma meselesiyle olan ilişkinizi gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz…
Atlantic‘ten gazeteci James Hamblin, bir süreliğine hiç duş almamayı denemeye koyuldu. Ona ilham veren ise daha önce yaşayan bakteri spreyi kullanarak su ve sabunla ilişkisini askıya alan bir deneye imza atan, New York Times çalışanı Julia Scott oldu. İçerisinde özel bakterilerin bulunduğu söz konusu sprey su gibi görünüyor,su gibi hissettiriyor ve su gibi bir tat veriyordu. Bilim insanları, bu bakterilerin yıkanma ile arındırılmadan önce cilt mikrobiyomunda yaşıyor olduğuna inanıyorlardı. Bu deneyin ardında yatan fikir ise, vücudun kendi küçük ekosisteminin, işine karışılmadığı sürece kendi kendisini yönetebilme kapasitesine sahip olduğuydu.
Vücudumuzun iç kısmında yaşayan bakterilerle fazla haşır neşiriz. Probiyotik destekler, bağırsak dostu besinler ya da sindirim sistemine gösterilen özen bunun en iyi örnekleri arasında sayılabilir. Peki vücudumuzun dışında yaşayan bakterilere de dikkat etmemiz gerekmiyor mu?
Hamblin yavaş yavaş sabun, nemlendirici, hatta deodorant kullanmayı bile bıraktı. Mikropların ve hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla ellerini yıkamaya devam etti. Gözle görünür şekilde kirlendiğinde ise su ile yıkanma yoluna gitti. Ancak oldukça nadiren duş suyunun altına girdi.