Testosteron seviyeniz düşükse ne yapmanız gerekir. Testosteron dosyasını açtık!
Öncelikle buna kendi başınıza karar vermeyin. Şüphelendiğiniz bir durum varsa derhal bir üroloğa muayene olun. Üroloğun yapacağı şey basit bir kan testidir. Bu test sonucunda toplam ve serbest testosteronlarınız ile seks hormonunu bağlayan globülin seviyeniz ölçülür. Eğer şüphelerinizde haklıysanız hormon takviyesi tedavisine başlanır. Ürolog, testosteron seviyenizle birlikte düşüşün sebebini de araştırır.
Testosteron sabit bir hormon değildir. Tıpkı tansiyon gibi gün içinde yükselip düşebilir. Sabahları en yüksek seviyededir, akşama doğru azalır. Erkeklerin sabah saatlerinde cinsel açıdan daha istekli olma sebepleri de budur.
Testosteron seviyesi mevsime bağlı olarak da değişimler gösterir. Genellikle Ekim ayında en yüksek, Nisan ayında ise en düşük seviyededir. Cinsel ilişki sıklığı arttıkça, testosteron salgılanması da artmaya başlar.
Bekar erkeklerde daha yüksek olan testosteron seviyesi, erkeklerin boşanmasıyla birlikte yeniden artmaya başlar. Evli erkeklerin çocuk sahibi olmalarıyla birlikte azalma eğilimine girer. Tüm erkekler için ortak nokta ise ilerleyen yaşla birlikte testosteron salgısının da azalmasıdır.