“Yemeden duramıyorum” diyenlerin, duygusal açlık krizleriyle baş etmelerini sağlayacak yöntemlerden biri de; duygusal açlık terapisi. Dr. Ender Vardar, bu konu hakkında merak edilenleri açıklıyor.
Stresli olduğunda, iş yoğunluğun arttığında, sinirlendiğinde ya da sıkıldığında özellikle canın tatlı şeyler çekiyor, tok olduğun hâlde yiyor, belli yiyeceklere ‘hayır’ diyemiyorsan duygusal açlık çekiyor olabilirsin. Bu, kilo almanın önemli nedenlerindendir çünkü duygusal açlığı biyolojik açlıktan ayırt etmek zor.
Gerçek açlık olan biyolojik açlık yavaşça ortaya çıkıyor, yemekten sonra tamamen ortadan kalkıp tatmin sağlıyor. Duygusal açlık ise aniden ortaya çıkıyor, kendini buzdolabının önünde buluyorsun. Duygusal açlık ile biyolojik açlığı ayırt edip bu davranışının arka planında hangi duygunun olduğunu fark edersen, kalıcı olarak kilo verebilirsin. Aslında çocukluğumuzdan itibaren yemeği; sevgi, güven, huzur ve şefkatle ilişkilendiririz. Annemizin sütüyle beslenirken güvende, sevilen, ihtiyaçlarına değer verilen, sevilmeye layık olduğumuzu hissederiz.
Çocukluğumuzda uslu veya başarılı olduğumuzda çoğu kez bir yiyecekle ödüllendirilmişizdir. Hipnoterapi seanslarıma gelenlere hangi duyguyla tıkınırcasına yediğini sorduğumda genellikle şu cevapları alıyorum; ‘Stresli zamanlarımda, öfkeli olduğumda çikolata, pasta benim emziğim gibi’ ya da ‘Yakın ilişkilerimde, reddedildiğimde yemek benim dostum olur.’ Bundan kurtulmak için ilk olarak fiziksel açlık mı yoksa duygusal açlık mı çektiğinizi düşünün. ‘Tok olduğumda neden yemek yiyorum, bunun anlamı nedir?’ sorusuyla aşırı yemenin arkasındaki duyguyu bul.
Sorunlarını çözemezsen, bilinç dışı bastırılmış duyguların varsa, Hipnoterapi, Yaratıcı İmgelem, Duygu Odaklı Psikoterapi yöntemleri ile yemek yemenin senin fark etmediğin nedenlerini çözerek sağlıklı ve kalıcı olarak zayıflayabilirsin.” (www.marieclaire.com.tr)