Dondurma, bira, fazladan bir dilim pizza… Hepsi göbeğinizi büyütmeye oynuyor. Şimdi bunların baş düşmanıyla, probiyotik adlı faydalı bakterilerle tanışın.
NE İŞE YARAR
Probiyotikler canlı ve faydalı bakterilerdir ve sindirim sistemimiz onlarla dolu. Bunu bilmeyen yoktur çünkü yoğurt firmaları ürünlerini probiyotik içeriğiyle pazarlıyor. Doktorlar da guruldayan bağırsaklar için reçete ediyor. Peki aynı zamanda zayıflamanıza yardım ettiklerini biliyor muydunuz? Yakın zamanda Çin’de yürütülen bir araştırmada, en az sekiz hafta boyunca probiyotik alan katılımcıların, almayanlara göre bir kilo verdikleri gözlendi.
NASIL ÇALIŞIR
Gastrointestinal sisteminizdeki bakteri güruhu iki takıma ayrılıyor: Firmicutes ve Bacteroidetes. Az evvel bahsettiğimiz araştırmaya göre, fazla kilolu insanlarda ikinci türe daha fazla rastlanırken, zayıf insanlarda ilk tür çoğunlukta oluyor. Probiyotiklerin işte bu bağırsak ekolojisine denge getirdiği, böylece hem enflamasyonun azaldığı hem de tok hissetmenize rağmen daha az yağ biriktiği öne sürülüyor. Sonuç: Yemek yerken aşırıya kaçmama ve daha hızlı metabolizma.
HANGİ KAYNAKTAN ALMALI
Dr. Gerry Mullin, her gün bir porsiyon kültürlü veya fermente gıda yemenizi öneriyor. Sade kefir, lahana turşusu, miso çorbası, kombu çayı ideal kaynaklar. Yoğurt da iyi bir seçenek; araştırma düzenli olarak yiyenlerin kilosunu daha iyi kontrol edebildiğini gösteriyor. Tufts Üniversitesi’nden beslenme ve immünoloji uzmanı Dr. Simin Nikbin Meydani, bunun sebebinin yoğurttaki iyi bakterilerin yanı sıra, doyurucu protein miktarı olduğunu söylüyor. Elbette şeker katkılı, meyveli olanları değil, süzme yoğurdu tercih etmeniz şartıyla. Yoğurdu tatlandırmak istiyorsanız dondurulmuş orman meyveleri, bitter çikolata parçacıkları veya kuru meyve ilave edebilirsiniz.