DÜZELTİLMESİ MÜMKÜN BİR POSTÜR KUSURU: LORDOZ

Omurgası konveks şekilde eğimli olan biri, öyle olmasa da göbekli gibi görünür!

Mükemmel fiziğe sahip olmak için düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek yeterli değil! Aynı zamanda duruşuna da dikkat etmelisin. Omurganın eğimli olması, hem genel görünümünü etkiler hem de iskeletin sakatlanmasına sebep olur…

Bir duruş bozukluğu olarak bilinen lordoz, beldeki normal çukurluğun artması ile oluşuyor. Karın, sırt, kalça kasları ve bağlarındaki dengesizlikler, bel çukurunu arttırıyor. Lordozdan şikâyet eden birinin karın ve üst arka bacak kasları zayıf olurken, alt sırt kasları kısa ve güçlü oluyor. Kemer Golf & Country Club’daki Pilates Academy International’dan Master Pilates Eğitmeni Gerda Agim Ergül, sağlıklı bir duruşta, vücudun normal eğriliğinin korunması, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağılması ve iskelet sisteminin üstünde baskı olmaması gerektiğini söylüyor: “Göğüs dik durmalı, bel ve boyundaki çukurlar normalden fazla veya az olmamalı. Başın duruşu ileri ya da geri eğrilik yapmamalı, kulaklar ise omuz hizasında olmalı.”

Lordozu düzeltmek için öncelikle karın ve kalça kaslarını güçlendirmek gerekiyor. Sırtüstü uygulanan egzersizlere ağırlık vermelisin: “Half Curl, Hundred, Obliques, Hip Rolls veya Shoulder Bridge gibi pilates egzersizleri, lordozun düzeltilmesinde oldukça etkili.”

Kemer Golf & Country Club’daki pilates ve fitness eğitmenleri, lordozu düzeltmek için özel dersler veriyor. Bu sorunla gelen kişiye Statik ve Dinamik Postür Analizi uygulanıp, ardından bireye özel program hazırlanarak egzersizlere başlanıyor. Bu süreç, Master Pilates Eğitmeni Gerda Agim Ergül tarafından adım adım bizzat takip edilerek zaman zaman revize ediliyor…

Bazı kadınlarda hamilelikten sonra meydana çıkan lordozu, yoga ve gebeyken uygulanan pre-natal pilates yaparak engellemek mümkün. Gebelikte bel çukurluğu artıyor. Ayrıca karın kaslarında güçsüzlük ve aşırı kilo lomber lordozu tetikliyor. Lomber lordozun en mühim sonucu ise bel ve bacak ağrıları. Gerda Agim Ergül, bu derde çare olarak pre-natal pilatesi öneriyor: “Hamilelik kadın vücudunda fizyolojik değişiklikler yaratır. Fitness çalışmalarından öte, özellikle pilates egzersiz programı, bireyin hormonsal değişikliğine göre modifiye edilerek, uzman ellerde çok iyi sonuçlar verir. Egzersizler, doktor müsaadesi ile özel eğitmenler gözetiminde uygulanmalı!”

Doğum sonrasında ise, pilates egzersizlerine dört–altı hafta sonra başlayabilirsin. Hem daha biçimli bir vücuda sahip olmak hem de duruşundaki kusurları düzeltmek için fitness ve pilates uzmanlarından faydalanmalısın.

Unutma ki düzenli yaptığın pilates sayesinde daha kısa bir zaman diliminde daha çok kas grubunu çalıştırmak mümkün.  Yağlardan kurtulup kasları geliştirmek için de ideal.

Kemer Golf & Country Club
Tel:
0212 239 70 10
Pilateswithgerda.com

BENZER YAZILAR