Öncelikle gerçekten hasta mısın, yoksa bir bahaneye mi ihtiyacın var? Egzersiz yapmak nezleye iyi gelebilir. Ama sürekli hapşırırken ve burun akıntını kontrol edemezken burpee yapman ne kadar doğru? Dr. Erika Coertzen, kafa karışıklığımızı gideriyor ve ne zaman spor ayakkabını çıkarıp pofuduk terliklerini giymen gerektiğini anlatıyor.
1. NEZLE
Boğaz kuruluğu, burun akıntısı veya tıkanıklığı ve hapşırmak dışında bir belirti yoksa, düşük yoğunluklu egzersiz yapabilirsin. Sadece susuz kalmamaya özen göster. Ancak burun akıntın çeşmeden farksızsa evde kalman daha iyi olabilir.
2. GÖĞÜS AĞRISI
Nezle ilaçlarındaki bazı maddeler tansiyonunu yükseltebilir. Egzersiz yaparken de kalp atışın hızlanacağı için, göğüs bölgeni gereksizce zorlayacaksın. En iyisi ağrın geçene kadar spor salonuna gitmemen.
3. ATEŞ
Vücut ısın zaten yüksek ve egzersiz onu daha da yükseltmekten başka bir şey yapmayacak. Ateşin 38 dereceden düşükse hafif egzersizleri deneyebilirsin. Ama ateşin daha yüksekse, egzersiz yapman mantıklı değil. Yataktan çıkmamayı tercih et.
4. MİDE AĞRISI
Miden kötüyse ama yine de egzersiz yapabiliyorsan, devam etmende bir sakınca yok. Ama susuz kalmamaya ve egzersiz sonrasında elektrolit takviyesi almaya dikkat et. Ancak bulantı ve kusma varsa, insan içinde olmasan daha iyi!
5. KAS AĞRILARI
Hafif yoğunluktaki egzersiz ağrılarını azaltabilir çünkü hareket etmek kan dolaşımını tetikler. Ama ağrılar gribe bağlıysa ve ateş veya yorgunluk gibi başka belirtiler varsa, egzersize ara verip evde dinlenmende fayda var.