5/ SHIN SPLINTS
Medial tibial stres sendromu ismi ile de bilinen shin splints, tibia (kaval) kemiğinizdeki küçük yırtıklar sonucu oluşan ağrılarla kendini hissettirir. Koşu sakatlıklarının yüzde 15’ini oluşturan bu rahatsızlık, geçen yıl anketimize katılan koşucuların şikayetlerinin de yüzde 10’unu oluşturuyordu.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Shin splints rahatsızlığı en çok koşuya yeni başlayan ve uzun bir aranın ardından koşuya geri dönenlerde meydana gelir. Bu rahatsızlığın kendinizi aceleci bir şekilde çok fazla
zorladığınız için meydana gelebileceğini söyleyen Dr. Price, “Aynı zamanda yanlış ayakkabılarla kilometrelerce koşmanın meydana getirdiği yüksek basma ve düz basma gibi yanlış basışlar da sakatlığı tetikler” diyor.
KOŞMAYA DEVAM EDEBİLİR MİSİNİZ?
Ağrıyı ilk hissettiğiniz zaman birkaç gün ile bir hafta boyunca seviyenizi düşürün. Ardından mesafenizi her hafta yüzde 10 oranında (yüzde 10’dan fazla kesinlikle artırmayın) artırın. Bunun yanında bisiklet, havuz koşusu ve yüzme yapın.
TEDAVİ EDİN
Dinlenme, buz tedavisi ve ağrı kesicilerde etken madde olan ibuprofen, acılarınızı dindirebilir. Halk arasında önerilen baldır esnetme hareketlerinin tedaviye yardımcı
olabildiğine dair bilimsel bulgular olduğunu belirten Dr. Price, “Kaval kemiğinize kinesio bandı takmak da ağrılarınızı azaltarak iyileşme sürecinizi hızlandırabilir” diyor. Ayrıca koştuğunuz günlerde ayak bileğinize stabilizasyon ortezi takmak da tedavi sürecini hızlandırır. Saxena’ya göre, ayak bileği stabilizasyon ortezleri, bileğinizi dengeleyeceği için alt bacağınızda bulunan kasların bacağınızı
desteklemek için gereğinden fazla yorulmamasını sağlar.
NÜKSETMESİNİ ENGELLEYİN
Kendinizi korumanın en iyi yolu, koşu mesafenizi kademeli olarak artırmaktır. Ayrıca doğru ayakkabıyı giydiğinizden de emin olmalısınız. Bu sporda yeniyseniz koşu mağazalarındaki profesyonellerden yardım alabilirsiniz. Yüksek tabanlıysanız yastıklı ayakkabılar işinizi görebilir. Düz tabanlıysanız da sert ayakkabılar size yardımcı olabilir.
TECRÜBEYE KULAK VERİN
Mesafe koşucusu David Torrence, bu problemi ayda bir ya da iki kez basketbol ya da futbol oynayarak aştığını söylüyor. Yanlamasına hareketlerin koşu gibi tek yönlü aktivitelerin aksine birçok farklı kası çalıştırdığını belirten Torrence, “Bu şekilde çalışmak iyileşmeme yardımcı oldu” diyor.