En Büyük 7 Vücut Arızası

streskirigi

7/ STRES KIRIĞI 

Sizi kötü duruma sokacak şiddetli bir kırık gibi olmasa da, stres kırıkları da gittikçe çoğalan zorlanmalar olarak ortaya çıkar. Stres kırıkları, koşucularda en çok tibia (kaval), metatarsal (ayak) ya da calcaneus (topuk) kemiklerinde ortaya çıkar. Bu problem sık görülen bir koşucu sakatlığı.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Gereğinden fazla antrenman yapan tüm koşucular. Kemikler, antrenmanlardan sonra kendini yenilemek için süreye ihtiyaç duyar. Antrenmanlarınızın süresini, yoğunluğunu ya da sıklığını kısa bir zaman diliminde artırırsanız, kemikleriniz kendini yenileyecek süreyi bulamayabilir. Kadınlarda bu kırıklara erkeklerden daha sık rastlanır. Bunun sebebi ise kadınların beslenme açıkları, düşük östrojen seviyesi ve yetersiz kalori alımıdır. İşin iyi yanı, koşu gibi ağırlık aktaran sporlar
bu sakatlık için tehlike arz etmez. Ayrıca Dr. Price’a göre, “Ne kadar uzun süredir koşuyorsanız,
riskiniz o kadar azalır.”

KOŞMAYA DEVAM EDEBİLİR MİSİNİZ?

Tek kelimeyle hayır. Koşuya 8 ile 16 hafta arası ara verin. Bu sakatlıkta ağrının şiddeti ve sakat bölge, dinlenme sürenizin belirlenmesindeki temel etkenlerdir. Örneğin
ayağınızdaki ağırlık aktaran kemikler, kaval kemiğinizdeki kemiklerden daha hızlı iyileşebilir. Öte yandan stres kırığınızın olduğunu anlayamadan önce yaptığınız ağrılı koşular da iyileşme sürenizi geciktirebilir. Bu yüzden baskı oluşturan bütün sporlardan uzak durun. Havuz koşuları yapın ve yüzün.

TEDAVİ EDİN

Vücudunuzun sesine kulak verin. Ağrı hissetmeden yürümeye başladığınızda, bir miktar jogging yapmayı denemenizi öneren Dr. Price, “Acınız yavaş yavaş geçiyorsa koşu mesafenizi yavaş yavaş artırmanız gerekiyor” diyor. İlk etapta sadece birkaç dakika koşun.

NÜKSETMESİNİ ENGELLEYİN

Ağırlık antrenmanları yapın ve bunun yanında yeterli gıdaları ve kaloriyi aldığınızdan emin olun. Bilinenin aksine koşu zeminleri bu sakatlıkta o kadar da etkili değildir. Çimen
gibi yumuşak bir zeminde koşmanın asfaltta koşmaktan daha iyi olabileceğini söyleyen Dr. Price, “Fakat henüz bunu bilimsel olarak kanıtlamış hiçbir çalışma yok” diyor.

TECRÜBEYE KULAK VERİN

Stres kırığı olanlar havuz koşuları yapabilir. 2008 Olimpik Maratonu’nda ayağındaki bir kemiği kırılan Deena Kastor’un altı hafta boyunca spordan uzak kaldığını belirten Dr. Pierce, “Sakatlık süresince yaptığı havuz koşuları gücünü korumasını sağladı” diyor. Üstelik iyileştikten sonra 2009 yılındaki Chicago Maratonu’nu 2:28 ile koşmayı başardı.

kemiktaramasi

BENZER YAZILAR