En hızlı koşucular: Tarahumara İnsanları

tarahumara

Meksika’nın kuzey batısında yaşayan Tarahumara uzun mesafe koşuculuğuyla Türkçe’de ”Hızlı Koşucular” adıyla ünlü bir kabiledir. Kökeni 1500’lere ve Kızılderililere dayanan Tarahumara insanları aynı zamanda Raramuri olarak da bilinmektedir. 1500’ler de Meksika’nın yerli halkı İspanya tarafından işgal edilince, köle olarak çalışan halk 17. yüzyılda Tarahumara kabilesini oluşturmuştur.

Avlanma ve köyler arası haber götürüp getirmek ya da ticaret için hızlı koşan Tarahumara halkının tek geçim kaynağı bu işlerken, günlerce ara vermeden koşabilmektedirler. Mağaralarda, girintili çıkıntılı kayalıklarda yaşayan Tarahumara insanları, yaylacılık ve sığır, koyun, keçi yetiştiriciliğiyle geçimlerini sağlamaktadır. Kadınları ise kendi yaptıkları el işlerini satmaktadır. Turizm gelirleri de olan kabile, günümüzde modern olarak adlandırılan elektrik ve alt yapılarla da tanışmıştır.

Avlanma amaçlı da koşarlarken hayvanın kaçmaktan yorulduğu sırada onu yakalayan kabile üyeleri, en ilkel avlanmayı gerçekleştirmektedir. 45 derece sıcaklıkta dahi koşan halk, iki gün boyunca tek oturumda 320 km koşarak avlarını yakalamaktadır. Ultra maratonlarda (ekipmanları sadece sandaletlerdir) bu rakamı artıran halkın her yaştan insanı başarıyla koşabilmektedir ki hayatta kalma politikaları da budur. Geçen yıl 50 Raramuri‘nin toplu intiharıyla sarsılan Meksika, onlara yardım etmek için kolları sıvamıştır. Çünkü 1995 yılında sahip oldukları ormanları ”ormansızlaştırma” olarak %2’ye düşüren güçler, onları kuraklıkla başbaşa bırakmış ve gıda, avlanma sorunu yaşanınca evlerine yemek götüremeyen halk, kendilerini asmaya, vadilerde aşağı atmaya başlamıştır. 2006 yılında 50 ila 70 bin arasında Tarahumara insanı’nın yaşadığı nüfüs kayıtlarına geçmiştir.

BENZER YAZILAR