Ön Çapraz Bağ Yırtığı
En Yeni Tedavi Bridge-enchanced ACL repair (BEAR)
Nasıl Çalışıyor? 20 ve 30’larındaki insanların yüzde 8’i diz ağrısı çekiyor. 65 üstü insanlarda bu oran yüzde 23’e fırlıyor. Ön çapraz bağı (ÖÇB) yırtılmış insanlarsa en zayıf halka. ÖÇB yırtığı ameliyatından sonra dizde yeni bir yırtık oluşma veya kireçlenme görülme ihtimali hayli yüksek ki, bu da ameliyat olan insanların hayat boyu diz ağrısı riski taşıyacakları anlamına geliyor.
“Ortopedi uzmanları tam da bu sebeplerden daha az girişimsel olan BEAR tedavisine heyecanla yaklaşıyor” diyor Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ortopedi uzmanı Martha Murray. Tedavinin kilit noktası, yırtılan bağ dokularının arasına kanı emmeye yarayan süngerimsi bir köprü yerleştirilmesine dayanıyor.
Dr. Murray tarafından yürütülen çalışma, BEAR tedavisi gören hastaların, üç ayın sonunda yırtılan bağ dokularının süngerimsi köprünün içine doğru büyüdükleri ve yeniden birleştiklerini gösterdi. Söz konusu sünger bağ dokuları arasında bağlayıcı bir köprü görevi görüp zamanla vücutta çözünerek kayboluyor.
Dr. Murray, elde edilen sonuçların ÖÇB yırtığı için uygulanan hâlihazırda cerrahi operasyonlara göre daha umut verici olduğunu söylüyor: “Genç, aktif kişilere ÖÇB yırtığı tedavisi uygulanırken, bacağın farklı bir yerinden bağ nakli yapılıyor. Bu da uzun vadede bacakta hassas ve iyileşmesi gereken iki bölge yaratmış oluyor. Biri yırtılan ön çapraz bağ, diğeri ise bağ naklinin alındığı nokta.” Ancak BEAR yöntemiyle amaçlanan tam da operasyonun ikincil sonuçları. Çünkü hastalar ikinci bir toparlanma sürecine daha gereksinim duymuyor.
Ne Aşamada? Bu çalışmayı yürüten araştırmacılar, bu yıl içinde ikinci ve daha geniş bir araştırmanın hazırlığı içindeler. Daha fazla bilgi için bostonchildrens.org/aclbeartrial adresine göz gezdirebilirsiniz.