Prostat Kanseri
En Yeni Tedavi Proton ışın tedavisi
Nasıl Çalışıyor? Kulağa uzay çağına ait gibi geliyor. Doktorlar siklotron adı verilen ve rokete benzeyen bir silindir yardımıyla hidrojen protonlarını, ışığın üçte iki hızında doğrudan kötü huylu tümörler üzerinde yakıyorlar. Bu şekilde kanserli hücreler tahrip edilerek çoğalmaları önleniyor.
Proton ışın terapisi, gelişigüzel dozda radyasyon verilmesine dayalı günümüz teknikleriyle kıyaslandığında, daha hedefe odaklı bir tedavi. Çünkü ışınlar, tamamen tümörün kapladığı alana ve sadece gerektiği kadar radyasyon verilmesini sağlıyor.
Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Alan Wein, proton ışınlarının çok iyi bir mühendislik ürünü olduğunu bu yüzden, hastaların tedavi olurken ikinci bir hasar almadıklarını söylüyor. Wein, “Proton ışın tedavisini heyecan verici yapan şey, standart radyasyona kıyasla daha gelişmiş tedaviyle daha düşük komplikasyon riskini buluşturması” diyor.
International Journal of Radiation Oncology dergisindeki bir çalışmada, proton ışın tedavisi gören düşük, orta ve yüksek riskli hastaların yüzde 90’ının, hayatta kalma sürelerinin ortalama beş yıl uzadığı görüldü. Bu başarı, radyasyon tedavisiyle de elde ediliyor ama tedavi sırasında sağlıklı dokular da hasar görebiliyor.
Dr. Wein, proton ışın tedavisinin henüz beş yıldır uygulanmasına rağmen, prostat kanseri de dâhil birçok kanser türünün tedavisinde önerildiğini söylüyor: “Son zamanlarda herkes bu tedaviyi konuşuyor. Öyle ki bir sağlık kurumu, kendisi bu tedaviyi sunmasa bile hastalarına bir alternatif olarak önermek zorunda kalıyor.”
Ne Aşamada? Türkiye’de belli kanser tedavi merkezlerinde uygulanıyor. Bu merkezlerin sayısının artması bekleniyor.