Migren
En Yeni Tedavi Kalsitonin gen ilişkili peptid monklonal antikorlar
Nasıl Çalışıyor? Piyasadaki ağrı kesici ilaçlar, başlamış olan baş ağrılarının kesilmesine yardımcı olurken, araştırmaların her zaman asıl amacı migren ağrılarının başlamasını önlemek olmuştur.
Bu amaca ulaşmanın, kalsitonin gen ilişkili peptidlere (CGRP) karşı monklonal antikor geliştirilmesine dayanan bu yeni tedavi tekniğiyle artık daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. CRGP, vücudumuz tarafından üretilen, damarların genişlemesine ve enflamasyona yol açan bir kimyasaldır ve migren krizleri sırasında artış gösterir.
Antikorlar, bu kimyasalın üretimini durdururken migren sancılarını da engellemiş oluyor.
CGRP’y karşı savaşan antikor ilaçlara (AMG 334) ilişkin sürdürülen ikinci faz bir klinik araştırmada, aylık enjeksiyonlarla ilaç tedavisi görenlerin aylık migren nöbetlerinde yarıya yakın bir düşüş gözlemlendi. Ek olarak,
katılımcıların yüzde 19’unun bir yıl süren araştırmanın ardından migren ağrılarından tamamen kurtulduğu görüldü.
Dahası, bu antikor tedavisinin hiçbir önemli yan etkisi bulunmuyor. Dartmouth College’dan nöroloji uzmanı Dr. Stewart Tepper, “FDA onaylı diğer migren ilaçlarının, mide bulantısından çarpıntı veya saç kaybına kadar sahip oldukları yan etkileri düşününce, bunun büyük bir avantaj olduğunu söyleyebiliriz” diyor.
Dartmouth-Hitchcock Tıp Merkezi’nden nöroloji uzmanı Thomas Ward ise, “CGRP antikor ilacı baş ağrısı tedavisinde çığır açacak nitelikte, zira bugüne kadarki tedavilerin beraberinde getirdiği yan etkilerden neredeyse tamamen muaf olmanızı sağlıyor” diyor.
Ne Aşamada? Dört büyük sağlık şirketi ortaklaşa şekilde klinik araştırmaların üçüncü fazını yürütüyor.