3) Patronun Bir Problemini Çözün
Kariyer piyasasında, A sınıfı (başrol oyuncusu), B sınıfı (yardımcı oyuncu) ve C sınıfı (yan roller) oyuncular vardır. Amcanız hayatı boyunca bir teknoloji firmasında, orta seviye bir C sınıfı oyuncusu olarak çalışmış olabilir. Zira o zamanlar yöneticiler, performans ölçümü gibi çalışanların şirkete sağladığı katma değeri gösteren veriler kullanamıyordu. Bugün ise C sınıfı bir oyuncu iş dünyasında kelle koltukta yaşıyor demektir. Başroldeki A sınıfı oyuncular istedikleri her yerde çalışabilirken, siz daha çok B sınıfı bir oyuncu gibisiniz. Endişelenmeyin; bunu değiştirmeniz mümkün.
Bakın yıllar boyunca neyi keşfettim: Çoğu B sınıfı oyuncusu, alanlarının “her şeyden anlayan” adamı olmaya çalışarak profesyonel anlamda kendilerini geride tutar. Oysaki bir konuya odaklansalar, kolayca A sınıfı oyuncular arasına zıplayabilirler. Buna karşın, patronunuzun o kadar da çok “genel” problemi yoktur. Daha çok belirli problemlere sahiptir. Birkaç konuda uzman olabildiğiniz takdirde, onları çözmek gerektiğinde patronunuzun gözü sizi arayacaktır. İşte bu sayede vazgeçilmez olabilirsiniz.
ABD’li bir kanser araştırma şirketinin CEO’su Eric Schultz, bir keresinde bana “Biz sadece yaptığı işte en iyi olanlarla ilgileniriz” demişti. Bu zihniyet, rekabet edecek hırsı olan kişilere fayda getirecek, yüksek bir performans ortamı yaratır. “A sınıfı oyuncuları elimizde tutabilmek için, onlara epey para ödememiz gerekir. Fakat her kuruşuna değer” diyor Schultz.
DAHA İYİSİNİ YAPABİLECEĞİNİZ ŞEYİ İSTEYİN
Enerjinizin bir kısmını, işinizin en sevdiğiniz bölümüne harcamanızın ziyanı yok. Tabii asıl önceliğiniz yönetimi mutlu etmek olmalı. Patronunuzun hedefleri sizin de hedeflerinize dönüşmeli; bunun anlamı, çok da hoşlanmadığınız bazı işlere günün birkaç saatini ayırmanız demek oluyor.
Sonrasında, takdir aldığınızdan emin olmalısınız. Kariyer kurucularınızla temas kurmuştunuz, değil mi? Haftada bir kere; kısa e-postalar, ofis ziyaretleri ya da kahve makinesinin önündeki “tesadüfi” karşılaşmalar yardımı ile onları güncelleyin. Gelişmeleri anlatın, gerektiğinde geri bildirim isteyin ve onlara size tavsiye verme şansı tanıyın. Yoksa rapor hazırlayacak hiçbir projeniz yok mu? Bir tane isteyin o zaman. Üstleriniz hırsınızı görünce, sizin A sınıfı bir oyuncu olduğunuzu düşünmeye başlayacaktır.