4) Büyük Konuşun
Apple şirketinde dilden dile dolanan bir şehir efsanesine göre, Steve Jobs çalışanlardan birine “Sen ne yapıyorsun?” diye sorar. Oldukça zararsız bir soruya benziyor değil mi? Oysaki Jobs, tıpkı diğer CEO’lar gibi maaşını ödediği insan hakkında bilmesi gerekeni bilmek istiyordu: “Sen neden önemlisin?” Ne yazık ki, soruyu duyan pek çok kişi şu şekilde benzer bir cevap verir: “Adım Mike Smith ve BT (Bilişim Teknolojileri) bölümünde çalışıyorum.”
Alın işte, fırsat kaçtı bile. Siz kendi öneminizi açıklayamazsanız, size değer biçmeyi başkasına bırakırsınız. (Haliyle sizin kendinize biçtiğiniz değere sahip olduğunuzu düşünme ihtimalleri sıfırdır.) Bir itfaiyeci ya da acil servis doktoruysanız, işinizin neden önemli olduğu gayet açıktır. Fakat BT bölümünden Mike Smith için kendini anlatması o kadar kolay değildir.
Arkadaşım Barbara Laidlaw, bir halkla ilişkiler firmasının kriz ve sorun yönetimi bölümünün başında görev yapıyor. Yaptığı bir iş görüşmesi sırasında, adaylardan biri müşteri ilişkilerini idare etmekteki becerisi hakkında epey özgüvenli konuşmuş. “Ancak şirkete değer kattığını düşündüğü bir örnek vermesini istediğimde, cevap veremedi” diye anlatıyor. Finalde ise örnek vermeyi başaran adayı işe almış. Kimsenin sizin başarılarınızı araştırmaya vakti yok. Barbara da, “Kendinizi ve sağladığınız değeri pazarlama becerisi, bu devirde hiç olmadığı kadar önemli” diyor.
12 SANİYELİK ÖZGEÇMİŞİNİZİ HAZIRLAYIN
Problemleri çözme becerinizi gösterecek kısa ve güçlü bir tanıtıma ihtiyacınız var. Mike, Jobs’a “BT bölümünde çalışıyorum” dediği an konuşma biter. Oysaki “Büyük ihtimalle sizin de bildiğiniz üzere, şirketimiz güvenlik açıkları nedeniyle çok fazla miktarda para kaybetti. Bu açıkları kapayan BT uzmanlarından biriyim. Çok mutluyum ki, ekibim sadece bu sene şirkete iki milyon dolar kazandırmayı başardı” diyerek kendini bir ofis kahramanına da dönüştürebilirdi.
Tam isabet! Kariyer kurucusunun zihninde Mike, doğrudan yüksek kârla ilişkilendirildi. Dahası, o artık bir BT ineği değil; bir güvenlik uzmanı oldu. Aynısını siz de deneyin. Kendinize şirketiniz için hangi sorunları çözdüğünüzü ve şirketin kâr-zarar hanesini nasıl etkilediğinizi sorun, gerekirse araştırın. Şimdi de patron asansöre adım attığı an kendinizi tanıtacağınız cümlelerin alıştırmasını yapın.