ENERJİNİ GERİ KAZAN

 1

Güç Kaynağı: Kan Şekeri

Nasıl etki eder?
Bedenindeki trilyonlarca hücreyi kontrol eden beyin, glikoz (yani şeker) sayesinde çalışır. Kendisi glikozu depolayamadığı için ihtiyacı olduğu zaman bunu kandan çekip alır. Kan şekeri değerin sabit olduğunda her şeyi yapabilecek durumdasın demektir.

Denge nasıl bozulur?
Yemek yedikten sonra kan şekerin sadece üç veya dört saatliğine dengede kalır. O yüzden tekrardan bir şeyler yiyerek yakıt almazsan, kan şekerin düşer ve bitkinleşirsin. Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook kitabının yazarı Nancy Clark, kan şekeri düşük olduğu zaman beynin de yeteri kadar beslenmediğini söylüyor. Bu, ağır işleyen bir zihin ve beden anlamına gelir. Hızlı emilerek kana çabuk karışan normal ve rafine şeker alırsan kan şekeri değerin yükselir. Ancak bu da aynı şekilde değerlerin düşük olması kadar zararlıdır. Pankreas, (normalde yediğin tatlı şeylere denk gelecek miktarda üretilen) insülini fazlasıyla karşılamış olur. Bazı insanlarda insülin öyle bir miktarda salgılanır ki, kan şekeri değerleri yemeye başlamadan önceki halinden bile daha düşük çıkar. Bu da daha fazla glikoz ihtiyacını beraberinde getirir. Tekrardan şeker yemek ise insanda roller coaster’a binmiş etkisi yaratır. Bu durumu en fazla yaşadığın anlar: Kan şekeri genellikle sabahın ara saatleri (11.00–12.00) veya akşamüstünün (15.00–17.00) ortalarına doğru düşüşe geçer. En çok da şeker ve karbonhidratlı besinlerden yükleme yaptığın zaman yükselir.

Enerjini yükselt
Kan şekerinin düşmeye başladığı saatlerde kahve veya şeker yemekten kaçınmalısın. Onun yerine çilek ve yoğurt, tahıllı bir şeylerle beraber fıstık ezmesi veya kuru meyvelerle yağsız protein ve bol lifli karbonhidrat karışımı denemelisin. Bunlar bedeninde daha yavaş emilir ve uzun süre enerji sağlar. Kan şekerin de sabit bir noktada kalmış olur.

BENZER YAZILAR