ERKEĞİN GÜNEŞLE İMTİHANI

Yazın bunaltıcı sıcaklarına karşı verdiğimiz ipuçlarını kuşanın yaz boyu serin kalın.

PLAJDA

Güneş çarpmasının sadece Sahra Çölü’nde yaşanan bir durum olduğunu sanıyorsanız, çok yanılıyorsunuz. 30 dakika güneşe maruz kalmak bile, cildinizi hemen onarmaya çalışan bağışıklık sisteminizin yol açtığı üşüme, bulantı ve kabarıklık gibi semptomları tetikleyebilir. Güneş çarpması herkesi etkileyebilir. Özellikle tetrasiklin antibiyotikleri kullanan erkekler daha hassas bir cilde sahip oldukları için güneş çarpmasına daha açıklar.

Sıcağa karşı kalkanınız balık yemek

Manchester Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yağlı balık yemek ciddi yanma vakalarına karşı sizi koruyor. Faydasını görmek için her hafta 85 gram levrek ya da somon tüketin. Anında koruma için, bol bol 30 koruma faktörlü (SPF) güneş kremi sürün.

OTOPARKTA

Oturduğunuz koltuğa yapışmak, tekerlekli bir fırın sürmenin dezavantajlarından yalnızca biri. Arabanız sıcak yaz güneşinde pişerken, torpidodaki plastik ve döşemedeki kimyasallar PBDE ve ftalat denen toksinleri açığa çıkarıyor. Ftalatların karaciğer problemlerine yol açtığı bilinirken, PBDE’ler bellek kaybına neden oluyor.

Sıcağa karşı kalkanınız gölgeye park etmek

Gölgeye, bulamıyorsanız çimenlik bir alanın yanına konuşlanın. NASA’nın yaptığı bir araştırma, çevresi boş olan park alanlarının, adalardan ve ona yakın yerlerden 31 derece daha sıcak olduğunu ortaya çıkardı.

MANGAL PARTİSİNDE

Bira, güneş ve futbol, sıcak çarpması riskini doğurabilir. Sıcak çarpması sonucu, vücudunuzdaki kan, organlarınızdan cildinize hücum ederek şok etkisi yaratabilir. Bu da baş ağrısı, bulantı ve baygınlığa yol açar. Ayrıca, vücudunuzun ve beyninizin ölümcül sıcaklıklara ulaşması için de ilk adımdır.

Sıcağa karşı kalkanınız taze fasulye yemek

Bira yerine bol bol su için. Protein ve karbonhidrat deposu bir kap taze fasulye yiyin. ABD’deki St. Cloud Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, karbonhidrat, protein ve sodyum karışımının, atletlerin sıvıyı vücutlarında tutmalarına sudan ve sporcu içeceklerinden daha çok yardım ettiğini ortaya koydu.

HALI SAHADA

Asfaltı ve lastik dişlerini bile çatlatan ozon, günün yanlış zamanında derin nefes alıyorsanız akciğer dokunuza zarar verebilir. Alveollerinizi iltihaplandırarak, hırıltı ve öksürüğe neden olabilir. Amfizem hastası olma riskinizi artırabilir.

Sıcağa karşı kalkanınız sabah maçına çıkmak

Maç saatinizi sabah 9’dan önceye ya da akşam 6’dan sonraya ayarlayın. Güneş ne kadar yüksekse ozon da o kadar yüksektir. Hava durumunu mgm.gov.tr’den takip etmeyi de unutmayın.

KOŞUDA

Sıcak havalarda sınırlarınızı zorlarken çok fazla su içmek sodyum seviyenizi azaltarak, hiponatremi denen ölümcül elektrolit bozukluğuna yol açabilir. Semptomları bulantı, kusma, ishal ve baş ağrısıdır.

Sıcağa karşı kalkanınız sıvı kontrolü yapmak

ABD’li Dr. Larry Kenney, vücudunuzun saatlik ter oranını, bir saatlik spordan önce ve sonra tartılarak ölçmenizi öneriyor. (1 litre ter = 1 kg kaybı.) Her bir saatlik egzersiz boyunca yalnızca terlediğiniz kadar sıvı alın.

BENZER YAZILAR