Evin havasını bozan etkenler

Evden hiç çıkmayarak hava kirliliğine karşı direnebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Çünkü ev içinde de, evinizin havasını bozan pek çok etken var.

Boya: Eski evlerin duvarları kurşun içeren boyalarla kaplı olabilir. Eğer sıvanır ya da kazınırsa, kalp, böbrekler ve akciğerler için zararlı olan zehirli tozlar açığa çıkabilir. Yapmanız gereken eski boyanın üstünü yeni bir boya ile kaplamak. Yine de eski boyayı kazımak istiyorsanız, mutlaka bir inşaat ya da boya ustasından yardım alın, bunu kendi başınıza yapmayın!

Rutubetli bölgeler: Bakteriler nemli noktalarda kolayca gelişerek solunum problemi yaşamanıza sebep olabilir ve bağışıklık sistemi için olası negatif etkilere sahiptir. Dairenizin nem oranını yüzde 50’nin altında tutun. Nem daha yüksek orandaysa bir nem alma cihazı ya da nem emici polisil kutu bulundurun.

Duvar çatlakları: Bazı evlerin temelinde kokusuz bir gaz olan ve duvar çatlaklarından içeri sızabilen radon soy gazı bulunabilir. Bu gaz, bugün bile, bazı kişilerin sigara içmediği halde akciğer kanserine yakalanma nedenidir. Eviniz üçüncü kattan aşağıdaysa sık sık havalandırın.

Mumlar: Eskiden elektrikler kesildiği anda aklımıza gelirdi ama artık öyle değil; çoğumuz keyif için ve yaydıkları koku için evlerimizde mum yakıyoruz. Ancak parafin mumlar baş ağrısına yol açan, benzen ve tolüen gibi kimyasallar yayan oluşumlar. Söndürüldüğünde veya uzun süre yaktığında isli bir duman çıkardıkları da biliniyor. Kokulu olanları daha fena çünkü uçucu organik bileşikleri serbest bırakıyorlar.

Ocak: Bacalı ocak, fırın ve şömineyi uygun olmayan şekilde kullanmak, oksijenin hayati organlara ulaşmasını engelleyen karbonmonoksit gazının yayılmasına neden olabiliyor. En iyi çare, eve karbonmonoksit dedektörü taktırmak, yemek yapılan mutfakta bir aspiratör kullanmak veya pencereyi açmak. Bu arada, kombi, şofben ve havalandırma sisteminin yanında bacaları da her yıl yetkili bir teknisyene kontrol ettirmeyi unutmayın.

Mobilyalar: Evinizde bulunan tüm mobilyalardaki ahşap bölümlerin masif ahşap olmasına dikkat edin çünkü sunta ya da kontrplak gibi sıkıştırılmış ahşap ürünler formaldehit içerir. Kanepe ve sandalyeler için de polyester ya da yün dolgulu parçalar seçin çünkü poliüretan süngerler, kanser riskini artırıp doğurganlığı azaltabiliyor.

Hava arıtma sistemleri: Bunların hemen hepsi havadaki tozu emer, fakat kiri filtreleme konusunda çok iyi sayılmazlar. Üstelik bazı elektronik üniteler ozon salarak evdeki hava kirliliği seviyesini yükseltir. HEPA filtre modelleri işe yarayabilir ancak onlar da uçucu organik bileşikleri yok edemez.

BENZER YAZILAR