Fast Food Neden Kötü Nefes Kokusuna Neden Olur?

Hayır, kötü nefes kokusunun tek sorumlusu hamburgerdeki soğan değil.

Untitled-1

Hamburgerinizi soğansız isteseniz bile, yine de nefesiniz berbat kokabilir. Güney Kore’de yürüyülen bir araştırma, fast food tüketiminin kötü nefes kokusuna yol açtığını belirtiyor.

Çalışmada, haftada en az 3 kez olmak üzere sıkça fast food tüketen gençlerde kötü nefes ya da ağız kokusu oluşması riskinin %15 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Bunun nedeni, burgerlerin ve kızartmaların içerisinde bol miktarlarda yağlı kalıntılar bulunması. Hamburgerinizin yanında bol peçete sunulmasına şaşmamak gerek. Bu yağlı etken, vücudunuzda bir dizi reaksiyona neden oluyor. Reaksiyonların sonuçlarından birisi de ağız ve nefes kokusu.

Dr. Tripti Meysman, yağların sindirim enzimleri ile etkileşime girerek nefesinizi kötü kokutabileceğini söylüyor.

Dahası, fast food ürünlerindeki yağlar, midede asit derecesini arttırarak, kötü nefesten sorumlu bir diğer hastalık olan reflü de yaratabilir.

Eğer halihazırda diyabet benzeri sorunlar da bulunuyorsa, nefes kokusu daha da kötüleşebilir. Ağızda bulunan bakteriler şekerle beslendiği, yüksek şekerin de diyabet ile ilişkili olduğu düşünüldüğünde, koku miktarı bir hayli artabilir.

Çalışmada varılan bir diğer sonuç da bu durumla alakalı: Çalışmada şekerli yiyecekleri en çok tüketen kişilerde ağız kokusu oluşum riski, en az şeker tüketenlere kıyasla %19 daha yüksek.

Her ne kadar çalışma sadece gençler üzerinde yapılmış olsa da, Dr. Meysman’a göre, nefes kokusuna dair elde edilen sonuçlar her yaştan insan için geçerli. Hatta, belki de ağız kokusu yaşama ihtimaliniz yaşlanma ile birlikte daha da artıyordur.

Eğer nefesinizin güzel kokmasını istiyorsanız, işe öncelikle beslenmenizden başlamalısınız. Çalışmanın bulgularına göre, daha fazla sebze ve meyve tüketen kişilerin nefeslerinin kötü kokma ihtimali daha düşük oluyor.

Beslenmeniz gayet sağlıklı olduğu halde kötü nefes kokusu sorunu ile boğuşuyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey dişlerinizi ve dilinizi düzenli olarak fırçalayarak bakterileri ağzınızdan uzak tutmak.

Elma yemek de etkili. Çünkü elmadaki bileşenler, ağızdaki bakteri aktivitesini azaltır.

Portakal ya da çilek de C vitamini içerikleri sayesinde ağızdaki asit dengesi üzerinde olumlu rol oynayabilir.

Her 6-12 ayda bir diş doktorunuzu ziyaret etmeyi de unutmayın.

BENZER YAZILAR