Kahveye çoğumuz bayılıyoruz. Fakat kahve içmeyi abartmak bazı sorunlara yol açabiliyor. Peki kahve içmeyi abarttığınızı nasıl anlayacaksınız?
1- Biraz fazla heyecanlısınız
Evet, kahve gerginliği diye bir şey gerçekten var. Kahve sadece sinir sistemini uyardığı için değil; aynı zamanda kafein adrenalin, dopamin ve glutamat seviyesini yükseltirken adenozin reseptörlerini bloke ettiği için de heyecan yaratabiliyor. Sempatik sinir sistemi aktivasyonu anksiyeteye, kalp hızının artışına, gerginliğe, huzursuzluğa, hatta öfke patlamalarına bile yol açabiliyor.
Düzeltin: Kafeinsiz kahve tüketimine geçmek yararlı olabilir; fakat sorunu tamamen ortadan kaldırmaz. Ayrıca, kalp sorunu olan insanlar için kahve tüketiminin önerilmediğini de belirtelim.
2- Gün içinde çöküyorsunuz
Kahve kendinize gelmeni sağlayabilir; fakat aynı zamanda yorgunluğunuzun da nedeni olabilir. Neuropsychopharmacology’de yayımlanan bir araştırmada, kafeinin verimliliği düşürebildiği ve çalışanları gevşetebileceği belirtiliyordu. Yani, kahvenin verdiği enerji tamamen bir yanılgıdan ibaret de olabilir.
Düzeltin: Enerji almak için beslenmeye odaklanmalısınız. Vücudunuz için gerekli olan enerjiyi sadece besinler sağlayabilir.
3- Tuvalete fazla çıkıyorsunuz
Kahve diüretiktir. Yani, özellikle de düzenli bir kahve içicisi değilseniz, kahve sık idrar yapmanıza neden olabilir. Her ne kadar araştırmalar kahvenin teknik olarak dehidre edici özellikte olmadığını gösteriyor olsa bile, eğer kahve içiyor ve düzenli su tüketmiyorsanız, sisteminize gerekli miktarda su sağlayamazsınız.
Düzeltin: Espressonun yanında sağlıklı bir şeyler atıştırın. Katı besinler, sıvıların midenizdeki ve bağırsaklarınızdaki hareketini yavaşlatır.
4- Gözünüz seğiriyor
Göz seğirmesine neden olan etkenler sıralandığında, kafein ilk üç arasındaki yerini alıyor. Kahve tüketimi, kaslardaki ve sinirlerdeki tepkiselliği artıran serotonin ve noradrenalin salgısını tetikliyor.
Düzeltin: Kahve tüketimini kesin ve daha fazla su için.
5- Uyku düzeniniz mahvoldu
Kahve tüketimi hem uyku kalitesine hem de uyku süresine zarar verebilir; uykuya dalmanızı zorlaştırabilir. Hatta, uykudan 6 saat önce içilse bile! Aynı zamanda, vücudunuzun günlük ritmini bozarak gün içerisinde jet-lag benzeri ağırlık yaşanmasına da yol açabilir.
Düzeltin: Geç saatlerde kahve içme alışkanlığınızı terk edin. Geç saatler derken, saat 16:00 kahveniz de buna dahil.
6- Bağırsaklarınız yerinde durmuyor
Kahvenin, insanların %30’unda laksativ (gevşetici) etki yarattığı belirtiliyor (Bu etki, kafeinsiz ürünler için de geçerli.).Bilim insanları, tuvalete sık çıkılmasına yol açan şeyin tam olarak ne olduğunu bilmiyor; fakat asidik içeriğin kalın bağırsak ve mide üzerinde bir etki yaratıyor olabileceği düşünülüyor.
Düzeltin: Koyu kahve için. Bu kahveler daha az asidik yapıdadır ve daha az kafein içerir.