Felç tanısında teşhis ve tarama yöntemlerinin daha doğru sonuç verdiğini uzmanlar da doğruluyor. Peki felç belirtileri nelerdir?
FelçWayne State University, Nöroloji ve Felç Programı’nda görevli uzmanlar, geçmiş yıllarda felç belirtileri gösterdikleri halde her yedi hastadan birinin vertigo, migren, alkol zehirlenmesi, nöbet, iç kulak hastalıkları teşhisi konup evlerine yollandığını ancak bu duruma asıl “gençler felç geçirmez” inanışının sebep olduğunu itiraf ediyorlar. Öte yandan aynı uzmanlar, genç hastanın iyi izlenmesi gerektiğini, her 100 hastadan ortalama 30 tanesinde gözlemlenebilen bazı belirtiler sayesinde felç geçirmek üzere olup olmadığının anlaşılabileceğini söylüyorlar. Bu belirtilere gelince.
· Yürümesinde paytaklık varsa
· Yüzünün rengi atmışsa ve yüzünün bir tarafı aşağı doğru sarkmış gibiyse
· Gülümsemesini istediğinizde ağzının iki kenarını da hareket ettiremiyorsa
· Her iki kolunu da aynı anda yukarı kaldıramıyorsa, kaldırsa bile kollardan biri istemsizce aşağıya düşüyorsa
· Konuşurken dili dolanıyorsa, kelimeleri yuvarlıyorsa, uygun kelimeyi bulamıyorsa,
· Anlamada güçlük çekiyorsa
· Net göremiyorsa ya da çift görüyorsa
acilen 112’yi aramanız gerekir. Felç geçiren bir hasta için saniyelerin önemi vardır çünkü felç geçiren bir hastanın beyninde, sadece bir dakikada iki milyona yakın beyin hücresi ölür.
Felçten korunmanın en iyi yolu, kuşkusuz felce sebep olduğu bilinen her ne varsa takibe almak… Yapmanız gerekenler ise şöyle:
· Tansiyonunuzu takibe alın.
· Kolesterol seviyenizi ölçtürün.
· Kan şekeri düzeyinizi kontrol ettirin.
· Sigara içiyorsanız derhal bırakın.
· Taze meyve ve sebzelerden oluşan, tam tahıllarla zenginleştirilmiş bir beslenme diyeti uygulayın. Yağ, tuz ve şeker alımını en aza indirin.
· Düzenli olarak egzersiz yapın.
· Sağlıklı kilonuz ne ise onu tutturun ve koruyun.
Son olarak henüz doğruluğu kesin olarak kanıtlanmadıysa da Fransız tıp uzmanlarının, çocukluk çağında kullanılan büyüme hormonunun, ileriki yaşlarda felce sebep olduğu yolundaki tezleri de inceleniyor.