Yeni yapılan bir çalışma, fruktozun beyin fonksiyonlarını yavaşlattığını ve unutkanlığa yol açtığını iddia ediyor.
UCLA tarafından yürütülen yeni bir araştırma, beyindeki genlerin fruktoz tarafından zarar görebileceğini ve bunun sonucunda hafıza ve öğrenmenin olumsuz etkilenebileceği, hatta fruktozun Alzheimer, diyabet ve kalp hastalıklarına bile yol açabileceği belirtiliyor.
Araştırma, 3 grup fare üzerinde uygulandı. Birinci grup içme suyu tüketirken, ikinci grup fruktoz içeren su ile ( yaklaşık 1 litrelik gazlı içeceğe denk gelecek miktarda), 3. grup ise somon ve alabalık gibi yağlı balıklarda bulunan bir tip omega-3 yağ asidi olan DHA içeren fruktozlu su ile beslendi. Farelerin hepsi, labirentten kaçmak üzere eğitildi ve 6 hafta sonrasında tekrar testler uygulandı.
Fruktoz içeren su ile beslenen fareler, DHA içeren suyu tüketen ya da sadece içme suyu tüketen farelere oranla labirentte iki kat daha fazla zaman geçirdiler. Buna bağlı olarak da, araştırmacılar, fruktozun fareleri yavaşlattığı sonucuna vardılar. Öte yandan, DHA’nın ise fruktozun negatif etkilerini giderdiği sonucuna vardılar. Fruktoz tüketimine bağlı olarak farelerin beyinlerindeki genler de değişti. Bu değişim ise Parkinson, depresyon ya da diğer beyin rahatsızlıkları ile ilişkilendiriliyordu.
İlgini çekebilir: 10 Gün Şeker Tüketmeyince Bedeninde Olanlar
Bu durumda ne yapmalısın? Örneğin koca bir milkshake içerken yanında bir de somon balığı mı yemelisin? O kadar da değil. Öncelikle, çalışmanın insanlar üzerinde değil, fareler üzerinde yapıldığının altını çizelim. Peki insanlardaki etkileri nasıl gerçekleşiyor? Fruktoz tüketiminin abartılmasının yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini fazlaca yükselttiği biliniyor. Ayrıca, diğer şeker türlerine göre fruktozun daha fazla yağlanma yaptığı da biliniyor.
Meyve suyu içmeyi ya da meyve yemeyi sınırlandırman gerekiyor mu? Biraz düşünelim. Taze meyvelerde bulunan lifler, vitaminler ve mineraller, kronik hastalıkları önlüyor. Ayrıca, lif sayesinde fruktozun metabolize edilmesi de yavaşlatılıyor ki bu durum şekerlemelerden ya da şekerli içeceklerden farklı bir durum. Günde birkaç servis meyve yemek ya da meyvelerini smooothie içerisine karıştırarak tüketmek, sağlık açısından mucizeler yaratabilir. Aynı olumlu etkileri meyve suyu için söyleyebiliyor muyuz? Pek de değil. Çünkü, meyveleri meyve suyu olarak tükettiğin zaman lifin çok büyük bir kısmını meyveden ayırmış oluyorsun. Sana kalan ise fazlasıyla fruktoz oluyor. Aynı mantık, marketlerden aldığın meyve suları için de geçerli. O yüzden taze meyveler tüketmeye çalış. Meyve suyu satın alacaksan da %100 meyve suyu olanlardan almaya gayret et.
İlgini çekebilir: Meyve Suyu İçmeyi Bırakmak İçin 1 Numaralı Neden
Son olarak, beslenmende her türlü ilave şekerden uzak durman gerektiğini tekrar hatırlatalım. Türü her ne olursa olsun, şeker tüketimi inflamasyona neden olarak kronik hastalıklara yakalanma riskini artırır. Ayrıca, fazla şeker tükettiğinde trigliserit seviyen de artacağından, kalp hastalıkları riskini de yükseltmiş olursun.