Bir de tip 2 diyabet sorununuz varsa, bu konuda daha da dikkatli olmanız gerek. Neden mi?
Endocrine Society’nin Orlando’da gerçekleştirdiği yıllık toplantısında sunulan yeni bir çalışmaya göre, gece geç saatlere kadar ayakta kalıp, uykuya sabaha karşı dalmayı alışkanlık haline getirdiyseniz, hele ki bir de tip 2 diyabet sorununuz varsa, depresyon riskiniz tavan yapmış olabilir.
Chicago ve Thaliand’da 500’e yakın diyabet hastası üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonunda, gece geç saatlere kadar ayakta duran kişilerde gözlemlenen depresyon semptomlarının, yatağa daha erken girenler ile kıyaslandıklarında yaş, cinsiyet ya da uyku kalitesi fark etmeksizin daha fazla olduğu sonucuna varıldı.
Dahası, geç saatlerde uyumak aynı zamanda diyabet riskini de yükseltiyor ve uyku bozuklukları da depresyonun en yaygın belirtilerinden birisi olarak kabul ediliyor.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Sirimon Reutrakul, elde ettikleri bulguların önemli olduğunu, zira tip 2 diyabet hastalarında depresyonun bir hayli yaygın görüldüğünü söylüyor. Ayrıca, daha önce gerçekleştirilmiş olan araştırmaların da tedavi edilmeyen depresyon vakalarına bağlı olarak bireylerin kendilerine daha az baktıkları ve diyabet komplikasyonlarının arttığı belirtiliyor.
Diyabet, uyku ve depresyonun birbirlerini nasıl etkilediklerinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu ortada. Aradaki üçlü ilişki daha iyi anlaşıldığı zaman, her üçü içinde daha gelişkin tedavilere ulaşılmış olacak.
Tip 2 diyabet sorununuz olsun ya da olmasın, depresyon hafife alınacak bir şey değil. Dahası, uyku yoksunluğu çekmeniz, ortada depresyondan daha ciddi sağlık sorunlarının da bulunduğunun göstergesi olabilir.