Sabah insanı olmak için birçok nedenin var.
Ne zaman uyuyacağına ya da ne zaman uyanacağına dair sahip olduğun doğal eğilim, “kronotip” olarak adlandırılıyor. Obesity‘de yayımlanan yeni bir araştırmada ise kronotipinin beslenme alışkanlıklarını etkilediği belirtiliyor. Academy of Finland araştırmacıları, raporlarda “gece tipi” olarak adlandırılan gece kuşlarının, sabah insanlarına kıyasla kahvaltıda daha az makrobesin tüketme eğiliminde olduklarını, buna karşın, bu insanların geceleri daha fazla yağ ve şeker tükettiklerini öne sürüyor. Aynı çalışmada, sabah erken uyanan ve gece yatağa erken giren sabah insanlarının gün boyunca daha sağlıklı tercihler yaptıkları da not edilmiş. Yani, uykudan kısman ve geceleri yaşaman seni obeziteye daha da yaklaştırıyor.
Hafta sonu geldiğinde gece kuşları ile sabah insanları arasındaki beslenme farkı daha da açılıyor. Gece kuşlarının tükettiği şeker ve yağ miktarı, hafta sonlarında daha da artıyor. Dahası, düzensiz beslenme alışkanlıkları daha da düzensizleşiyor. Söz konusu bulgular, sabah insanlarının sosyal yapılardan (örneğin çalışma saatleri ya da kabul edilen yemek saatleri gibi) daha fazla faydalandığı yönündeki hipotezi de destekler nitelikte. Yani, sabah erkenden kalkıp işlerini halletmeye başlıyorsan, sıradan bir hafta içi gününü çıkarman senin için daha kolay oluyor. Geceleri yaşamayı seviyorsan, gün içinde sorumluluklarını yerine getirebilme konusunda sorunlarla karşılaşıyorsun ve tercihlerin üzerindeki kontrolünü kaybediyorsun.
Peki gece kuşları doğal eğilimlerini değiştirebilir ve gündüz insanı olabilirler mi? Araştırmanın yazarlarından Mirkka Maukonen, bunun mümkün olduğunu söylüyor. Kronotipinizin bilincinde olman, yaşam tercihlerin konusunda daha dikkatli olman konusunda seni motive edebilir.
Belki de günlük hayatın ritmine daha uygun tercihler yapmaya başlayabilir ve adaptasyon sağlayabilirsin. Örneğin, iş çıkışlarına antrenman planı yapabilirsin. Akşam yemeklerinizi her gün aynı saatte yemeye çalışmak da bir yöntem olabilir. Gözün korkabilir; fakat her sabah 06:00’da uyanmaya ne dersin?