GECE TUVALETE KALKMANIZIN İLGİNÇ NEDENİ

Asıl sorunu çözmeniz, uykunuzun tuvalet yüzünden bölünmesini de engelleyecek.

Eğer her gece uykunuzun arasında tuvalete kalkmak zorunda kalıyorsanız, bozulan uykunuzdan daha büyük bir problemle karşı karşıya olabilirsiniz: Avrupa Üroloji Birliği’nde bu yıl sunulan bir çalışmaya göre, gece tuvalete gitmeler, uyku apnesini işaret ediyor olabilir.

Hollandalı araştırmacılar, belirtileri arasında aşırı horlama, gün içerisinde uyku hali ve sabahları beliren baş ağrısı gibi sorunların bulunduğu obstrüktif uyku apne sendromu (uykuda nefes almanın başlaması ve durması) bulunan 256 kişi üzerinde bir dizi incelemeler yaptılar.

Katılımcılara gece tuvaleti alışkanlıkları sorulduğunda, %69’unun bu şikayete ( noktüri) sahip olduğu ortaya çıktı. Ardından, katılımcılara uyku apnesi tedavisinde kullanılan CPAP maskeleri uygulandı. Bu cihazlar, boğazdaki basıncı arttırarak, insanların uyku sırasında daha rahat nefes alışverişinde bulunabilmelerini sağlıyor.

Elde edilen bulgular ışığında, noktüri bulunan ve uykuda CPAP maskesi kullanan katılımcıların %65’inde gece tuvaleti sıklığında azalma olduğu görüldü. Aslına bakarsanız, gece tuvalete kalkanların %42’si tuvaleti her gece 2 ya da daha fazla kez kullanıyordu. CPAP maskesinin faydasını daha fazla görenler ise, geceleri tuvaleti 1-3 kez aralığında kullananlar olmuştu.

Bu noktada devreye 2 teori giriyor:  Uyku apnesi durumunda beyinde oksijen yoksunluğu oluşmasına bağlı olarak idrar üretimi artıyor ve sidik torbasının daha hızlı dolması durumu oluşuyor. Buna bağlı olarak da idrar torbanızı daha sık boşaltma ihtiyacı duyuyorsunuz. Fakat aynı zamanda uyku apnesi tedavisi sayesinde daha derin uyunması sağlanabiliyor ve bu sayede idrar torbasının dolu olduğu daha az fark ediliyor da olabilir. Her halükarda, uyku apnesi tedavisi ile gece tuvalete çıkma sıklığının azalması arasında bir bağlantı olduğu ortada.

Gece tuvaletlerinden ne zaman endişelenmeye başlayabilirsiniz?

Korkutucu gelebilir; fakat geceleri tuvalete kalkmanız, ortada her daim bir problem olduğu sonucunu yaratmaz. Tabii eğer uykuya geri dalma konusunda sıkıntı çekmiyor ya da ertesi gün kendinizi yorgun hissetmiyorsanız. 

Fakat sabahları kendinizi yorgun hissediyorsanız, doktorunuza danışmanız gerekebilir. Eğer gece bu sorunu 4 kereden fazla yaşıyorsanız, kalbinize dair sorunlar da olabilir.

Doktorunuzla idrar sıklığınız hakkında konuşurken, uyku apnesinin de gündeme getirildiğinden emin olun. Bu durumu partnerinizle birlikte de değerlendirin: Horlamanız, nefes alma sesiniz ya da zaman zaman nefes almanızın duraksaması gibi sorunları en iyi o bilecektir.

 

BENZER YAZILAR