Yağları depolamak yerine yak
Vücudun akşamları açlık hormonu olarak adlandırılan ghrelin salgılar. Bu hormon iştahını düzenlediği gibi, büyüme hormonunun üretimini de tetikliyor. Büyüme hormonu ise metabolizmanda daha çok yağ yakılmasını sağlıyor. Bunun bir artısı da, yakıt elde etmek için daha az protein sentezlemen gerekmesi. Yani kas inşası için daha fazla protein kullanabiliyorsun.
Peki buradaki problem ne? En önemli sorun, karbonhidrattaki insülinin yeni yağ hücreleri yaratması. Bu, ghrelin ile birlikte büyüme hormonu seviyeni de düşürüyor. Çözüm basit: Kahvaltıyı atla, günün büyük kısmında yağ ve protein ağırlıklı beslen, antrenmanı akşam yap ve gece de glisemik indeksi yüksek karbonhidratlara yüklen. Araştırmalar, düşük glisemik indeksli karbonhidratların gece salgılanan büyüme hormonunun üretimine engel olduğunu buldu.
John Kiefer, anlattığı bu sisteme “carb backloading” adını veriyor. Kiefer’a göre bu sistem, yaşatmak istediği ve istemediği hücreleri kontrol edebilmek için insülin duyarlılığını ustalıkla yönetebiliyor. (Sabahları yüksek; akşamları, özellikle de antrenmandan sonra düşük oluyor.) Kısacası gün boyu karbonhidrattan uzak durarak, yağ hücrelerini büyüten insülin tırmanışlarını azaltabilirsin. Karbonhidratı antrenman yaptığın günün gecesine ayırarak daha fazla kas kütlesine sahip olabilirsin.