GEÇMİŞİN YÜKÜNÜ TAŞIMA

Peşinden sürüklenen eski aşk sorunlarının yeni ilişkini etkilemesine izin verme.

Eski sevgilini tamamen hayatından çıkartmış olsan bile, romantik geçmişinin şimdiki hayatına fark ettirmeden sızmak gibi bir huyu vardır. 5 Simple Steps to Take Your Marriage from Good to Great kitabının yazarı, Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde Araştırmacı Profesör Teri Orbuch, “Üzerimizde en fazla etki yaratan, en çok yatırım yaptığımız ilişkimizdir. Ne kadar süre birlikte olduğumuzun bir önemi yoktur. Eğer o ilişkide işler ters gittiyse, genelde yaşadığımız öfkeyi veya güvensizliği ardından gelen aşka taşırız” diyor.

Peki, geçmişin seni sürekli takip etmesini nasıl önleyeceksin? Bir şekilde şu an sahip olduğun ilişki ile eskiden yaşadıklarını birbirinden ayırt edebilmen gerek. Journal of Experimental Social Psychology’de yayımlanan bir çalışmaya göre, insanlar özel bilgilerini (örneğin eski ilişkisindeki sıkıntıları) bir başkasıyla paylaştıktan sonra, hem kendini karşı tarafa daha yakın hissetmeye, hem de daha fazla desteklendiğini ve değer gördüğünü düşünmeye başlıyor. Şimdi vereceğimiz tavsiyeleri göz önüne alarak yoluna devam etmelisin.

YÜK
Partnerin seni aldatmıştı
New Yorklu Psikoterapist JoAnn Magdoff, erkek arkadaşının yüzde yüz açık sözlülükle yapmadığı her hareketin sana geçmişte yaşadığın güvensizlik hissini hatırlatabileceğini belirtiyor. Geçmişte aldatılmış insanlar, partnerine tuzak kurmaya ve onu kontrol etmek için cevabını bildiği sorular yöneltmeye meyilli olabilir. Çünkü arka planda onun yalan söyleyebileceğini farz eder. It’s Not Him, It’s You: The Truth You May Not Want but Need to Hear kitabının yazarı Psikolog Christie Hartman, bu tarz bir yaklaşımın olduğunda, tartışmanın sonunda karşındakinin boğazına yapışıp onu yapmadığı şeylerle suçlayabileceğini ve onun da öfkelenmesiyle birlikte ilişkinizin zedelenebileceğini ifade ediyor.
Boşalt: Öncelikle, senin güven sorununun onunla bir ilgisi olmadığını kabul etmelisin. Bazı anlaşılmaz durumlarda, sana yalan söylüyormuş gibi bir izlenime kapılıyor olabilirsin. Magdoff, “Bir konuda açık olmadığı zaman, senin aklına hep en kötü senaryonun geldiğini ve bunun da kendi geçmişin ile ilgili olduğunu ona anlatmalısın” diyor. Tavırlarının ve sözlerinin net olması, bir süre sonra senin kendini güvende hissetmene ve onunla bağ kurabilmene yardımcı olacaktır.

YÜK
Son erkek arkadaşın çabuk sinirlenirdi
Bağırıp çağıran bir kişiyle birlikte olmuş herkes, sonraki ilişkisinde herhangi bir mücadeleden kaçınmak ister. Çünkü artık kötü bir kavganın patlak vermesinden korkar hâle gelmiştir. Ancak öfke gerekli bir duygudur ve bir ilişkide her iki taraf da bunu doğru şekilde ifade etmeye ihtiyaç duyar. Orbuch, “Eskiden sinirli bir partneri olmuş kişi, anlaşmazlıkların ilişkinin önemli bir parçası olduğunu kabul etmek yerine, beraberliği tehlikeye sokacak büyük sorunlar olarak görebilir” diyor.
Boşalt: Kendi öfkeni de, onunkini de kabul et. Orbuch, “Tartışıp tartışmamanızdan daha önemli olan konu, nasıl bozuştuğunuzdur” diyor. Kavga esnasında dişini sıkıp kendine sıkıntı yaratmak ya da durup durup konuyu tekrar gündeme getirmektense, bir adım geri atıp mola ver. Öfkeyi bir kenara koymak (ve zihnini toparlamak) için dışarı çıkıp biraz koşabilir veya 10 dakika kadar yürüyüp geri gelebilirsin. Bu, tansiyonun bir nebze düşmesini ve şikâyetlerinizi karşılıklı daha rahat konuşabilmenizi sağlayacaktır.

YÜK
Eski sevgilin görünüşünü eleştirirdi
Geçmişteki erkek arkadaşı tarafından çirkin ya da şişman olduğu yönünde eleştiri almış bir kişinin, yeni sevgilisinin iltifatlarını neden kolay kabul edemediğini anlamak pek zor sayılmaz. Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Relationship Institute’nun yöneticisi Doktor Thomas Bradbury, “Duygusal ilişkiler oldukça fazla anlam taşıdığından ve eşler birbirini çıplak gördüğünden, beraberliğin getirdiği yakınlık duygusuyla yapılan eleştiriler kırıcı olabilir. Yakınlık duyduğu eşi onun görünüşünü eleştirdiğinde, kendine güveni en yüksek kişiler bile üzüntü yaşayabilir” diyor. Orbuch, eski sevgilin kilon hakkında aşağılayıcı sözler söylediyse, yeni erkek arkadaşının yanında yemek yemekten rahatsız olabileceğini ya da ona vücudunu göstermekten çekinebileceğini, bunun da aranızdaki cinselliği ve yakınlığı yok edebileceğini belirtiyor.
Boşalt: Eski sevgilinin yaptığı eleştirilerin seninle ilgili olmaktan ziyade kendisiyle ilgili olduğunu bilmelisin. Hartman, “Partnerini bu şekilde aşağılayan veya kritik eden bir kişinin kendine güveni yoktur ve davranışlarının esas nedeni kendi komplekslerini kapatma çabasıdır. Senin hakkında belki de böyle düşünmüyordur ancak kendini korumak için seni eleştirmek zorunda hisseder” diyor. Yeni erkek arkadaşının içten gelen iltifatlarını reddetmekten ve onun sevgisini görmezden gelmekten vazgeç. Hartman, bir iltifatı kabul etmenin tek yolu olduğunu söylüyor; o da gerçek anlamda teşekkür etmektir. Kaldı ki, bir süre sonra bu sözleri kabul etmen de kolaylaşacak.

YÜK
Partilerin adamıyla çıkmıştın
Orbuch, “Sürekli arkadaşlarıyla içen ve seni tek başına bırakan biriyle birlikte olduysan, yeni sevgiline hükmetmeye, despot davranmaya ya da dırdır yapmaya eğilimli olabilirsin. Başka bir deyişle, tam bir oyunbozan gibi davranabilirsin. Içki içmeyi, partilere veya alkolün bulunduğu her türlü sosyal ortama gitmeyi reddetmeye bile başlayabilirsin” diyor. Bunların nedeni de, eski sevgilinin alışkanlıklarıdır.
Boşalt: Eve bir alkolmetre almadan önce derin bir nefes al ve durumu rasyonel biçimde değerlendir: Bu hafta kaç kez dışarı çıktı? Sadece iki kez mi? Peki ya diğer geceler neredeydi? Seninle mi? Bize sorarsan önceliklerini ifade etmiş gibi görünüyor. Magdoff, dışarı çıkan ve arkadaşlarıyla eğlenmeyi seven birinin ille de bir problemi olmadığını hatırlaman gerektiğini söylüyor. Eve gelmemeyi veya tuvaletlerde sızmayı alışkanlık hâline getirmediği sürece davranışının tamamen normal olduğunu bile söyleyebiliriz.

BİR YÜKÜ ATMAK
Taşıdığın ağırlıklardan kurtulmak, aslında sağlığın açısından da iyidir. The Female Brain ve The Male Brain kitaplarının yazarı, Nöropsikiyatri Uzmanı Louann Brizendine, “Stresli bir ilişkinin, uyku problemleri, depresyon, tansiyon, ülser, anksiyete, hafıza sorunları ve konsantrasyon güçlüğü gibi bazı zararlı sonuçları olabilir” diyor. Stres hormonu kortizolün yüksek seviyede olması ve “savaş ya da kaç” güdüsü yaratan epinefrin (adrenalin) hormonu bahsedilen semptomlarda rol oynar.

Toksik etki yaratan sevgiliyle yollarını ayırman, bedenindeki stresi düşürür. Önemli olan, sende stres yaratan unsurları sonraki ilişkine taşımamandır. Brizendine, “Bir kez bu kişiyi başından savdıktan ve yüklerini attıktan sonra, ilişkinin yarattığı tıbbi sıkıntılar da yok olmaya başlayacak” diyor. Ancak ardından yine sağlıksız bir birlikteliğe girersen, yüklerin geri gelmesi mümkün. Tarih tekerrür etmeden önce ilişkilerindeki tekrarlanan noktaları fark etmende fayda var. Doktor tavsiyesi!

Derleyen: Tuğçe Tekmen / Fotoğraflar: Ture Lillegraven

BENZER YAZILAR