Genital uçuk (genital herpes), genital bölgede şiddetli kaşıntı, yanma, ağrı, kızarıklık ve küçük su kabarcıkları ile kendini gösteriyor. Kesin teşhis için dermatolog muayenesi şart. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Server Serdaroğlu açıklıyor.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan genital uçuk eşlerin cinsel hayatını kabusa çeviriyor. Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı her geçen gün artan bu hastalıkta, dermatolog kontrolünü ihmal etmemek gerekiyor.
Herpes simpleks virüsünün (HSV) yol açtığı genital uçuk, cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. Bu virüsün HSV1 ve HSV2 olmak üzere iki türü bulunuyor. HSV1, sıklıkla ağız ve ağız çevresinde uçuk olarak bilinen yaralara yol açıyor. Daha çok 20-40 yaş aralığında karşımıza çıkan HSV2’de ise benzer lezyonlar genital bölgede oluşuyor. Ancak HSV virüsü alan kişilerin yüzde 60’ı bu virüsü taşımasına rağmen böyle bir hastalığın farkında değil.
Bu virüsü taşıyanların yüzde 20’sinde ise hastalık; kendini genital bölgede şiddetli kaşıntı, kabarcık, kızarıklık ve ağrı ile gösteriyor. Çoğu zaman ciltteki bu kaşıntılar, mantar enfeksiyonu
ile karıştırılarak gereksiz yere kişilerin mantar tedavisi görmesine yol açabiliyor. Kaşıntılardan kısa bir süre sonra ise genital bölgede döküntülü ve bazen ağrılı kabarcıklar ortaya çıkıyor. Bu gibi yaraların tekrarlanması AIDS hastalığının da yayılmasını sağlıyor.
MUAYENE VE KAN TESTİ İLE ANLAŞILIYOR
Genital uçuk tanısı için dermatolog muayenesi şart. Yaraların olduğu dönemlerde yara içinden örnek alınıp test yapılıyor. Belirtilerin olmadığı dönemlerde ise kan testleri genital uçuk virüsü taşıyıp taşımadığını göstermede yardımcı oluyor. Herpes için kullanılan haplar ile tedavi edilen bu hastalık sürecinde, eğer uçuk enfeksiyonu aktif ise cinsel ilişkiden uzak durmak gerekiyor. Aktif olmayan dönemlerde ise prezervatif ile korunmakta fayda var.
HAMİLE KADINI VE BEBEĞİ DE ETKİLİYOR
Hamilelik dönemlerinde, çiftlerden birinin genital uçuğu var ise mutlaka dermatoloğa görünmesi gerekiyor. Genital uçuk, bazı durumlarda erken doğum veya düşüğe neden olabiliyor. Nadiren,
doğum sırasında anneden çocuğa geçerek potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyona (neonatal herpes) da yol açabiliyor.
ANTİSEPTİK YIKAMA KORUMA SAĞLAMIYOR
Genital uçuk için tam olarak yok edici bir tedavi bulunmamakla birlikte, belirtiler kapsamında tedaviler bulunuyor. Kullanılacak antiviral tedaviler ile atakların sayısını ve şiddetini azaltmak mümkün. Cinsel ilişki sonrası cinsel bölgeyi yıkamak, idrar çıkarmak, antiseptikle yıkamak tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi, genital herpes için de koruma sağlamaz. Genital uçuğu olan kişiler aktif belirtileri olduğu dönemlerde başkalarıyla ilişkiye girmekten kaçınmalı.