GIDA İNTOLERANSI HAKKINDA HER ŞEY

Beslenme ve diyet uzmanı Ferin Batman’ın yazısı.

1

“Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz gıdalar, vücudunuzda olumsuz etkilere yol açabiliyor: Örneğin, vücudunuz çok yararlı diye yediğiniz yumurtayı sindiremediğinde, yumurtadaki proteinlere karşı tepki veriyor. Bu tepkiler uzun vadede kilo verememe, bağırsak veya cilt rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Bu sorun tahmin edilenden daha yaygın görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO) 2015 yılında 2,5 milyara yakın kişide tanısı konmuş gıda intoleransı bulunuyor. İşte gıda intoleransı testi bu noktada devreye giriyor ve vücudunuza zarar veren veya kilo aldıran gıdaları öğrenmenizi sağlıyor. Bu sayede daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebiliyorsunuz. Ancak intolerans testlerinin güvenilirliği çok önemli. Güvenilmeyen test sonuçları doğrultusunda bazı besinleri belli sürelerle tüketmediğinizde, bu kez vitamin, mineral veya protein eksiklikleri baş gösterebilir. Bu yüzden yetkin uzmanlar eşliğinde kişisel faktörler göz önüne alınarak, güvenilir bir test ile beslenme programı hazırlanmalıdır.”Satır içi resim 1

Nedenleri

“Gıda intoleransı kalıcı ve geçici olmak üzere iki şekilde kendini gösteriyor. Kalıcı gıda intoleransında bir gıdayı sindirmek için gerekli olan bir enzimin vücutta eksikliği veya kronik geçirgen bağırsak sendromu hastalığı etkili olur. Geçici gıda intoleransında belirli bir gıdanın aşırı tüketimi, bazı gıda katkı maddelerine karşı vücudun geçici olarak verdiği olumsuz tepkiler, polen sezonu gibi özel dönemler, soğuk algınlığı, grip veya çeşitli virütik hastalıkların etkisi, antibiyotik kullanımına bağlı Candida gibi çeşitli bağırsak mantarları etkili olabiliyor.”

Alerjiden Farkı

“Gıda alerjisi erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 2’sini etkileyen daha nadir görülen bir durumdur. Alerjik reaksiyonda, vücut bağışıklık sisteminin işgal edildiğine inanır ve yanlışlıkla zararlı olduğunu düşündüğü yiyeceği uzaklaştırmak için IgE (İmmünglobulinE) antikorları üretir. Vücudun verdiği bu tepki hafif ya da hayati olabilmektedir. Alerjinin aksine, gıda intoleransı genellikle hayati tehlike içermeyen ancak uzun süreli birçok hastalığa sebep olan biyolojik reaksiyonlara yol açar. Gıda alerjisinden farklı olarak IgE antikorları değil, IgG antikorları üretir.”

2

Teşhis Yöntemi

“Vücudunuza zarar veren ve sindirilemeyen gıdaları tespit eden en gelişmiş test yöntemi PinnerTest’tir. Önceki testler etkisi geçici olan intoleransları da (bir gece önce çok yenilen bir gıdadan kaynaklanabilir) test sonuçlarına yansıtıyordu. PinnerTest ise Microplate teknolojisiyle aktif ve pasif intoleransları tespit edebiliyor. PinnerTest, parmak ucundan kan alınarak uygulanıyor. Sonuçları çıktıktan sonra doktor veya diyetisyen eşliğinde intolerans gösterilen besinlerin alternatiflerinin belirlendiği bir beslenme planı çıkarılıyor.”

Neden PinnerTest?

“Gıda intoleransınız olduğu halde tükettiğiniz besinler, obezite, kilo verememe, migren, akne problemi, kabızlık, baş ağrısı, depresyon, epigastrik ağrılar, ağız yaraları, irritabl bağırsak sendromu, şişkinlik ve gaz, kronik yorgunluk, ishal, uyku bozuklukları ile sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına yol açabiliyor. PinnerTest ile tolere edemediğiniz gıdaları öğrenebilir ve uzmanlar eşliğinde bu besinleri belirli sürelerle hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Bu şekilde sağlıkla kilo verebilir, tetiklenen rahatsızlıklarınızı iyileştirebilirsiniz.”

BENZER YAZILAR