GLÜTEN YEDİĞİNİZDE BEDENİNİZDE OLANLAR

Son yıllarda sporcular ve #temizbeslen fanatikleri onu kötüleyip duruyor. Peki söylendiği kadar zararlı mı? MH glüten tabusunu yıkıyor.

ekmek

1- Sindirim zorluğu

Glütenin imaj problemi esasında boyutundan ileri geliyor. Gastroenteroloji uzmanı Dr. Ayesha Akbar, “Glüten yüzey alanı düşük olan geniş bir protein. Proteinler sindirim sisteminden geçerken, yüksek yüzey alanına sahip olanlar enzimler tarafından daha kolay parçalanır” diyor. Her lokmanızı 15 defa çiğneyerek vücudunuza yardım eli uzatın.

2- Meşru suçlama

Çölyak hastalarının yüzde 1’inden daha azının vücutları, glütene otoimmün reaksiyon göstererek, ince bağırsakta bulunan villus adlı yapılara (bunlar besin öğelerinin emilimini sağlıyor) saldırıyor. Sonuç olarak vücut, glütendeki besin öğelerini özümseyememiş oluyor. Ancak bu aşırı uçtaki örnekler için geçerli. Bu hastalığa sahip olmayan çoğunluğun yüzde 5 ila 8’i yine de hassasiyet gösterebiliyor ve villuslar zarar görmese de, ishal ve şişkinlik baş gösterebiliyor.

3- Midedeki his

Mutluluk, üzüntü gibi bazı şeyleri midemizde hissettiğimizi düşünürüz ama beyinle mide arasındaki ilişki sandığımızdan daha samimi olabilir. Dr. Akbar, “Midede serotonin üreten hücre ve sinir lifi sayısı, vücudumuzun diğer her yerinden daha fazla” diyor. Glüten hassasiyeti olan bireylerle yapılan bir çalışmada, plasebo alanların ruh halinin, glüten kapsülü alanlara göre daha iyi olduğu görüldü. Glüten diyeti yapanlar için gülümseten bir bilgi.

4- Beslenme zafiyeti

Glütensiz bir beslenme düzenine geçerek kendinizi enerjik hissetmeyi umuyor olabilirsiniz. Ancak Dr. Akbar, bazı insanların bunu yaptığında aksine kendini daha yorgun hissettiğini belirtiyor: “Glüten içeren besinler aynı zamanda demir, folik asit ve lif gibi birçok başka besin öğesi içerir. Glüten içeren her şeyi bıraktığınızda, yorgunluğa yol açan besin eksiklikleri de ortaya çıkabiliyor.” Bunun yerine daha fazla meyve ve sebze tüketmeye bakın.

5- Şişkinlik durumu

Paleo stili beslenme tutkunları, hissettiğiniz şişkinliğin sorumlusu olarak ekmeğinizdeki glüteni görürler. Ancak Dr. Akbar’a göre gerçek biraz daha karışık: “Unlu gıdalar tüketenlerin sonrasında şişkinlik hissetmesi yaygın görülen bir durum. Ama vücudun su tutma durumunun ne kadarı glüten  kaynaklı, kısa zincirli karbonhidratların buna katkısı ne, kestirmek çok güç.” Bu yüzden glüten tüketimini tamamen sıfıra indirmeyi dert etmeyin, alacağınız liften olmaya değmez.

BENZER YAZILAR