Glütensiz Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Glütensiz beslenme, çölyak hastalığı olmayan insanlar için de faydalı mıdır? İşte bilmeniz gerekenler…

Untitled-1

Son yıllarda birçok insan kendisini glütensiz beslenme yoluna adıyorlar. Sayıları da gittikçe artıyor.

Kendilerine gerçekten hastalık tanısı konan insanlar için, glütensiz beslenmek hayat kurtarıcı bir yöntem olabilir. Bu doğru.

Peki sadece zayıflamak için bu yola girenler? Glütensiz beslenme, bu insanlar için de faydalı mı? Ya da şöyle diyelim: Glütensiz beslenme, vücudun “arındırılmasının” bir yolu mudur?

Yarım yüz yıldan beri hayatımızda olan glütensiz beslenme trendi, doktorların glüten ile çölyak hastalığı semptomları arasındaki bağlantıyı keşfetmelerinin ardından doğdu.

Çölyak hastalığının ya da glüten duyarlılığının çaresi yok; fakat kendilerine teşhis konulan kişiler beslenme planlarından glüteni çıkarttıkları taktirde semptomlardan da kurtularak nispeten sağlıklı bir yaşam sürebiliyorlar.

Fakat zayıflamak isteyen insanlar için karbonhidrat sınırlandırması birincil önem taşıdığı için, bazı insanların bu meseleyi uç noktalara taşıması ve glüteni hayatlarından tamamen çıkarmaları da kaçınılmaz oluyor.

Her şeyden öte, arpa, çavdar ya da diğer hububatlardan ziyade neden buğday dışarıda bırakılıyor?

Bu strateji, çölyak hastalığı ile uzaktan yakından alakası olmayan kişiler için herhangi bir fayda sağlıyor mu?

2015 yılında British Journal of Nutrition’da yayımlanan bir çalışmaya göre, bu sorunun yanıtı olumlu olabilir; tabii beslenmenizdeki yeni boşlukları glütensiz ürünlerle doldurma çabasına girmediğiniz taktirde.

Glütensiz beslenme ne zaman sağlıklıdır?

UCLA Digestive Health and Nutrition Clinic’ten Uzman Diyetisyen Nancee Jaffe, ” Meyve, sebze, tam tahıllılar, yağsız proteinler, yağsız ya da az yağlı süt ürünleri, tohumlar, çerezler, fasulyeler ya da baklagiller gibi az işlem görmüş besinlere odaklanırsanız, glütensiz beslenme sağlıklıdır.” diyor.

Jaffe, aynı zamanda tam buğday ve arpa gibi hububatların da sağlık faydaları sunduğunu vurguluyor. Belki de en iyisi, glüteni azaltılmış bir beslenme uygulamaktır.

Bir fayda: Gülten alımını azaltmanız, diğer besinleri daha fazla tüketmeniz gerekeceği anlamına geliyor. Birçok gıda üreticisinin glütensiz ürünlere yöneldiği düşünüldüğünde, artık daha sağlıklı besinleri bulabilmeniz mümkün.

Hububat açısından, beslenme planınıza horozibiği, kinoa ya da akdarı ekleyebilirsiniz. Her birinde bulunan vitamin ve mineraller, beslenmeniz için yararlı olacaktır.

Glütensiz beslenme ne zaman sağlıksızdır?

Tam buğday ya da arpa gibi besinleri beslenme planınızın dışında bırakır, işlem görmüş glütensiz gıdalara yönelirseniz, vücudunuza fayda sağlamaktan çok zarar veriyor olabilirsiniz.

Yeni bir araştırmaya göre, glüten içermeyen krakerler ya da kurabiyeler, genellikle yağ ve şeker açısından daha zenginken, lif ve protein açısından fakirdirler.

Dahası, önemli besin değerleri açısından zengin oldukları ya da güçlendirildikleri de söylenemez.

Tüm bunlar, daha fazla para verip daha az besin değeri aldığınız anlamına gelebilir. Nova Scotia araştırmasına göre, glütensiz ürünler, glüten içerenlere kıyasla %200 pahalı olabilirler.

Sağlıklı bir beslenme planına sahip olmanın en iyi yolu, işlem görmemiş gıdalara odaklanmaktır. Glüteni hayatınızdan tamamen çıkaracaksınız diye genel sağlığınızı tehlikeye atmayın.

BENZER YAZILAR