GRİP OLDUĞUN ZAMAN BEDENİNDE OLANLAR

Böyle kolay bulaşabilen bir virüs nasıl bu kadar zararlı olabiliyor?

Dördüncü gün
Bağışıklık sistemin gribi engelleyemez hâle gelmiştir. Belirtiler daha da ağırlaşır. Öğlenleri kendini enerjik hissetsen de, akşamüzeri 17.00 olduğunda ateşin çıkar ve yatağa ihtiyaç duyarsın. Baş ağrın artar ve kaslarında acı hissedersin. (Oluşan ağrıları azaltmak için antienflamatuvar veya analjezik bir ilaç alabilirsin.)
Seni kötü hissettiren şey, artık virüs değil. Bağışıklık sistemin kırmızı alarma geçtiği için sıkıntılarının nedeni vücudundaki iltihaplanma. Vücudun bütün enerjisini gribi yok etmek için kullandığından, banyoya gitmek için zar zor güç toplarsın.
Ölü hücre döküntülerinin akciğerlerde birikmesini önlemek için kuru kuru öksürmeye başlarsın. Tahrişten dolayı boğazın acımaya başlar ve bu da mukus oluşumunu tetikler. Tuzlu su ile temizlik yapmak yardımcı olabilir.

Sonraki bir veya iki gün
Virüsün bedenindeki hücreleri bir kopyalama cihazı olarak kullanmaya başladığından haberin yoktur. Sürekli olarak çoğalan virüs nedeniyle hastalanmış hücrelerin su balonları gibi şişip patlamaya başlar ve virüsün daha da yayılmasına kapı aralanır.
Artık hastalığı başkalarına da bulaştırma ihtimalin var. Dolayısıyla hapşırırken burnunu mendille kapatmalı ve dirsek içine doğru öksürmelisin.

İlk birkaç saatte
Hasta bir insan her öksürdüğünde, yaklaşık 2.000 adet virüs yüklü parçacık dışarı çıkar. Eğer sen bunlardan birini içine çekersen (ya da bunlarla kaplı bir kapı koluna dokunup ardından burnunu ya da gözlerini ovarsan), virüsler anında burun deliklerinden içeri girer ve solunum yolu hücrelerine yerleşir. Burun ve boğaz bölgesine saldıran soğuk algınlığı virüslerinden farklı olarak, grip virüsleri akciğerlerine kadar yol alabilir.
Bağışıklık sistemin hemen duruma karşı savunmaya geçer. Virüsleri yok etmek için antikor ve T hücrelerinden oluşan bir ordu hazırlar. Eğer sana saldırmış olan mikroba karşı daha önce aşı olduysan, bedenindeki antikor sayısı daha fazla olur.

Sonraki üç, beş gün
Şu anda sana gerçekten yardımı olacak en önemli iki şey (antikorlar ve T hücreleri) kendi hedeflerine kilitlenmiş durumda. Dolayısıyla yataktan çıkamazsın. Eğer hastalığın başlangıcında reçeteli bir ilaç kullanmaya başladıysan, iyileşmen kolaylaşır. C Vitamini almanın ise bu saatten sonra yararı olmaz. En iyi seçenek olabildiğince sıvı alman ve dinlenmen.
Eğer gerçekten şanssızsan, normalde zararsız olan boğaz bakterileri akciğerlerinde birikmiş olan ölü hücreleri yemek için aşağı iner. Bu da zatürre riski demektir.

Yaklaşık bir hafta sonra
Zatürre riskini atlattıysan, bağışıklık sistemin grip virüsünü nihayet ortadan kaldırmış durumda. Belirtilerle birlikte bedenindeki enflamasyon da yok olmaya başlar. Ancak yine de sonraki bir veya iki gün boyunca virüsü başkalarına bulaştırma ihtimalin var. Kendini tam olarak sağlıklı hissetmen için bir hafta daha zaman geçmesi gerekiyor.

Daha sonrasında
Ellerini sık sık yıka. Yeni bir grip virüsünden korunmak için yapabileceğin en iyi şey bu. Bir kişiyle tokalaştıktan ya da banyo tezgâhı gibi genel kullanıma açık yerlere temas ettikten sonra, ellerini akan suyun altında sabun ile en az 20 saniye yıkamalısın.

 

 

BENZER YAZILAR