Koşmanın farklı alanlarda tetiklediği değişimlere bir bakış…
Karaciğer: Copeland, koşmanın karaciğerde enerji üretimi için hazır bekleyecek glikojen stoğu miktarını artırdığını söylüyor. Ayrıca daha fazla iyi kolesterol üretir ve karaciğerin dışındaki yağları daha fazla yakarak tip 2 diyabet riskini azaltır.
Böbrek: Dugdale, böbreklerin sıvı dengelenmesi ve atıkların dışarı atılması gibi pek çok işlevinin olduğunu söylüyor ve “Egzersiz yapmak böbreklerin kandaki kreatini (atık madde) temizleme oranını artırır” diyor.
Sinir sistemi: Sinirlerin aksoplazmik sıvı adında akışkan bir sıvı içerdiğini belirten Christenson, “Egzersiz sayesinde bu sıvı daha kolay akarak, beyin ve kas arasındaki haberleşmeyi hızlandırır. Böylece hareketlerin daha verimli hale gelmesini sağlar” diyor.
Damar: Luke Copeland egzersizle, oksijen yüklü alyuvarları taşıyan madde olan kan plazmasının yüzde 12 ila 20 oranında artacağını söylüyor. Böylece kaslara giden oksijen miktarı artıp koşu sırasında ısı daha iyi dengelenir.
Bağışıklık sistemi: Dugdale, orta tempolu egzersizin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor. “Fakat fazla antrenman yapmak viral ve bakteriyel hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğinden, gereğinden fazla çalışmamaya dikkat edin” diye uyarıyor.