HAMİLELİK HAFTASI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Her anne baba adayı, bebeğinin ne zaman doğacağını bilmek ister ve bu nedenle gebelik hesaplama nasıl yapılır sorusu da büyük bir önem kazanır. Fakat bu konuda herkesin bir şey demesi sebebiyle akıllar da bir hayli karışır. Halbuki gebelik hesaplama veya hamilelik hesaplama olarak adlandırılan bir hesap yöntemi sayesinde bebeğinizin ne zaman dünyaya geleceğini aşağı yukarı hesaplamanız mümkün olmaktadır.

1

Negele yöntemi adı verilen bir yöntem ile yapılan bu hesaplama, elbette mükemmel derecede tutan bir sonuç vermeyecektir ancak üç aşağı beş yukarı doğru bir tahminde bulunmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın ki annelerin karnında bulunan bebeğin doğum tarihi annenin beslenmesinden tutun da bebeğin genetik yapısı ve fiziksel hareketlere kadar oldukça geniş bir faktörler listesinden etkilenmektedir ve bu yüzden tahmini doğum tarihi genellikle +/- bir haftaya kadar değişiklik gösterebilmektedir.

Negele Yöntemiyle Gebelik Hesaplama

Gebelik hesaplaması yaparken ilk olarak son görülen adetin ilk gününü dikkate almak gerekiyor. Dolayısıyla adet tarihlerini takip etmeyenlerin işi biraz daha zor olacaktır. Son adetin ilk gününü dikkate aldıktan sonra bu günün üzerine 7 gün ekliyor, daha sonra 3 ay kadar geriye gidiyoruz. 3 aylık geriye gidişin ardından ortaya çıkan tarihin üzerine 1 yıl eklediğimizde, bebeğin tahmini doğum gününü tespit edebiliyoruz.

Elbette bu hesabın bu şekilde anlatılması biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu nedenle örnek bir hesaplama yaparak gerçekte nasıl bir sonuç elde edeceğimizi kendimiz görelim.

Gebelik Hesaplama Örneği

Söz konusu bir annenin en son 15 Ekim 2016 tarihinde adet gördüğünü varsayalım. Bu adet gününün üzerine hemen 7 gün eklediğimizde 22 Ekim 2016 tarihi karşımıza çıkıyor. Elde ettiğimiz bu tarihten 3 ay çıkarttığımız zaman 22 Temmuz 2016 tarihi ile karşı karşıya geliyoruz. Şimdi ise tabii ki sırada 1 yıl eklemek var. 22 Temmuz 2016 tarihine 1 yıl eklediğimiz zaman 22 Temmuz 2017 olarak karşımıza çıkıyor. Bknz: http://jinekoloji.com/hamilelik-haftasi- nasil-hesaplanir

Yani gebe bir anne, son adetinin ilk günü 15 Ekim 2016 tarihiyse, bebeğini 22 Temmuz 2017’de doğuracaktır. Fakat dediğimiz gibi bu hesabın illa ki tam olarak net sonuç vermesini beklememelisiniz.

Geberlik Hesaplamayı Değiştiren Faktörler

Gebelik hesaplama sonucunda ortaya çıkan tarih bazı faktörlerden etkilenebiliyor. Bu faktörler arasında düzensiz adet görmesi, yumurtalama gününün düzenli olmaması, erken veya geç doğum gerçekleşmesi, ruh durumunun bozulması, aşırı fiziksel hareket veya hareketsizlik yaşanması gibi bazı etkenler bulunuyor. Yani en ufak bir değişikliğin doğum tarihi üzerinde en az 1 günlük değişimlere sebep olacağı unutulmamalı.

Hamilelik Hesaplamanın Diğer Yöntemleri

Hamilelik hesabı yaparken kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise ilk olarak son adetin ilk gününe 7 gün eklemek ve daha sonra bunun üzerine doğrudan 9 ay ekleyerek tarihi bulmak. Uzmanlar ise Negele yöntemini herkes için daha basit buluyorlar.

BENZER YAZILAR