Yeni yapılan bir çalışmaya göre, hamilelik döneminde aşırı balık tüketimi, çocuğunun obez olma riskini artırıyor.
Geçtiğimiz pazartesi günü JAMA Pediatrics’te yayımlanan, 11 ülkede gerçekleştirilen büyük ve uzun süreli bir araştırmanın sonuçlarına göre, hamilelik döneminde haftada 3 kereden fazla balık tüketmek, çocuklarda obezite riskini artırıyor.
Ayrıca, bu tarz bir beslenmenin, hayatın ilk 2 yılında hızlı gelişime yol açtığı da belirtiliyor. Çalışmanın bulguları, Food and Drug Administration ile The Environmental Protection Agency’nin, hamilelik döneminde kadınların balık tükemelerinin gerektiği; ancak bunun haftada 2-3 servisten fazlası olmaması yönündeki tavsiyelerini destekler nitelikte.
Balık içerisinde bulunan gıdalar, anne karnındaki bebeğin gelişimi için bir hayli önem taşıyor ve hamile kadınların balık tüketmeleri öneriliyor. Ancak bu konuda dikkatli olunmalı. University of Crete’den çalışmanın yazarı Leda Chatzi’ye göre, haftalık önerilen sınır aşılmadığı takdirde, çocuk obezitesi ve kilo aşımı gözlemlenmiyor.
Chatzi ve çalışma arkadaşları Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya’da 26.184 hamile kadın ve çocuklarının verilerini incelediler. Ayrıca, 2 yıl aralıklar ile, çocukların doğumlarından 6 yaşına gelene kadarki verileri de gözlemlenmeye devam edilidi.
Haftada 3 kereden fazla balık tüketen kadınların doğurdukları çocukların vücut kitle indekslerinin 2 ,4 ve 6 yaşlarında, hamilelik döneminde daha az balık tüketen kadınların çocuklarına göre daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca, balık tüketiminin etkilerinin kız çocuklarında erkeklere kıyasla daha fazla olduğu gözlemlendi.
Daha önceki araştırmaların odak noktası ise metil civanın olası nörolojik zararlarıydı ve büyümeye olan etkileri irdelenmemişti.