Hamilelik sırasında nasıl beslenmen gerektiğini açıklıyoruz.
Hamilelikte beslenmeye hem bebeğin büyüyüp ve olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması için dikkat edilmesi gerekir. Uygun kilodayken hamile kalan sağlıklı bir kadın doğru beslenme ile hamilelik sonunda yaklaşık 9 ile 12 kilo civarında bir kilo artışına sahip olur.
Hamilelikte dengeli ve çeşitli beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Sibel Malkoç, hamilelik sırasında alması gereken vitamin ve besinler hakkında bilgi verdi.
KALSİYUM:
Hamilelikte normalde gerek duyulan miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Kalsiyumdan zengin gıdalar arasında peynir, süt, yoğurt, taze badem, sardalye, yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir.
PROTEİN:
Hamilelikte protein ihtiyacı artar. Protein ihtiyacı hayvansal gıdalardan karşılanırken yağsız olanları tercih etmek gerekir. Tavuk eti, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, mercimek, yer fıstığı, kırmızı et protein açısından zengin gıdalardır.
C VİTAMİNİ:
Hamilelikte vücut direncini artırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Vücutta depolanmadığı için her gün belli miktarlarda alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitamininin çoğu kaybolur. Bu nedenle besinler tazeyken tüketilmeli, sebzeler ya çiğ ya da haşlanarak yenmelidir. C vitamininden zengin gıdalar, taze meyve ve sebzelerdir. Lahana, greyfurt, mandalina-portakal, domates, karnabahar, çilek, brüksel lahanası, kırmızı ve yeşilbiber sayılabilir.
LİFLİ GIDALAR:
Hamilelikte sık görülen kabızlıktan korunmak için lifli (posalı) gıda tüketmek çok önemlidir. Lif açısından zengin gıdalar; sebze ve meyveler başta olmak üzere, kepekli ekmek, kepekli makarna, pırasa, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, bezelye sayılabilir.
FOLİK ASİT:
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle hamilelik öncesi ve hamileliğin ilk üç ayında tüketilmelidir. Vücutta depolanmadığı ve hamilelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Ancak pişirme ile içlerindeki folik asit azalacağı için çiğ ya da az haşlanarak yenmelidir. Folik asitten zengin gıdalar; ıspanak, fındık, kepekli ekmek, yer fıstığı, karnabahar, brokoli sayılabilir.
DEMİR:
Hamilelikte doğumdan sonra kullanılacak demirin depolanması ve bebeğe yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalde fazla miktarda demire ihtiyaç vardır. Hayvansal gıdalardaki demir, sebze ve meyvelerde olandan daha kolay emilir. Et yemiyor veya az yiyorsan demirin emilimini arttırmak için aldığın besinlerin C vitamini açısından zengin olması gerekir. Dolayısıyla artan demir ihtiyacını karşılamak için hamilelik boyunca demir içeren ilaçların alınması gerekir. Demirden zengin gıdaların başında yağsız kırmızı et ve ton balığı gelir.
Hamilelikte en zararlı besinler
- Genel olarak tatlı ve şekerlemeler
- Şekerli marmelatlar
- Gazlı ve şekerli içecekler
- Kızartmalar
- Fazla kahve veya çay
- Alkol
- İşlenmiş yiyecekler
- Dondurulmuş gıdalar
- Normalden fazla tuz