Hangi besinler birlikte tüketilmemeli?

Bazı besinlerin birlikte tüketilmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kafanızdaki soru: Hangi besinler birlikte tüketilmemeli? İşte cevabı

1- Beyaz ekmek ve reçel

Ohio State University Wexner Medical Center diyetisyenlerinden Liz Weinandy, basit karbonhiratların kan şekerini en çabuk yükselten besinler olduğunun altını çiziyor. İki ya da daha fazlası bir araya geldiğinde ise – beyaz ekmek, reçel, gazlı içecekler ya da patates kızartması gibi- bu durum kaçınılmaz oluyor. Kan şekerin hızla yükseldiğinde, vücudun onu düşürebilmek için bir hayli fazla çabalamak zorunda kalıyor. İşin kötüsü, bu çalışmasını pankreastan insülin salgılayarak yapıyor. Bunun sonucunda da kendinizi enerjisiz, yorgun ve huzursuz hissedebilmeniz mümkün.

Uzun vadede ise bu süreç pankreasınıza zarar veriyor; insülin direnci meydana geliyor ve diyabete davetiye çıkarıyor. Bunun yerine, rafine karbonhidratları bir kenara bırakıp lif açısından zengin tam tahıllılara yönelerek kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz.

2- Süt ve çay

Siyah çay, zengin antioksidan içeriği sayesinde, aralarında kalp hastalıklarının ve diyabetin de bulunduğu birçok kronik hastalık ile ilişkilendirilen enflamasyonun engellenmesi konusunda oldukça iyi bir yardımcı. Ancak, çayın içerisine bir miktar inek ya da soya sütü karıştırmak, bu faydaları sekteye uğratabiliyor. Sütteki proteinler çaydaki antioksidanlara bağlanıyor ve bu antioksidanların vücut tarafından emilmesini engelliyor. Bu durumda, sütte bulunan kalsiyum takviyesinden de yararlanmak mümkün olmuyor. Çünkü, çayın içerisinde bulunan kafein, kalsiyum emilimini azaltıyor. Çayının içerisine bir dilim limon koymanız ise en mantıklısı olacak. Bu sayede vücudunuza daha fazla antioksidan almanız mümkün.

3- Alkol ve kafein

Akşam yemeğinde birkaç kadeh alkol aldıktan sonra biraz açılabilmek için kendinize bir fincan kahve yapıyorsanız, bunun oldukça kötü bir fikir olduğunu bilmelisiniz. Kafeinden aldığınız enerji artırıcı etki, alkolün etkisini azaltabilir ve ne kadar sarhoş olduğunu anlayabilmenizi engelleyebilir. Wake Forest University School of Medicine’ın bulgularına göre, kafein ile alkolün karıştırılması kişileri kazalara karşı daha da savunmasız hale getiriyor.

4- Hamburger ve bira

Her ikisi de karaciğer tarafından parçalanır. Parçalanma sürecinde ise vücut önceliği, toksin olarak algıladığı alkole verir. Bu iki besinin birlikte tüketilmesinin sonucunda ise kan damarlarında yağ dolaşımı başlar; bu yağlar ise yağ deposu olarak depolanabilir. Dahası, hamburger ver birayı birlikte tükettikten sonra kendini pek de iyi hissedeceğiniz söylenemez. Yağ, besinlerin daha yavaş sindirilmesine yol açar ve buna bağlı olarak da şişkinlik hissiniz artar.

5- Salata ve yağsız salata sosu

Salatandan yağı çıkarttığınız zaman, besinlerin emiliminin yoluna da bir anlamda taş koymuş oluyorsunuz. The American Journal of Clinical Nutrition’daki bir çalışmanın bulgularına göre, aralarında kanser ve kardiyovasküler problemlerin de bulunduğu bir dizi hastalığın riskini azaltan karotenoidler, yağ ile beraber tüketildiklerinde vücut tarafından daha iyi emiliyorlar.

BENZER YAZILAR