Bitki çayları nasıl içilmeli, hangi bitki çayı neye faydalı ve neye zararlı? İşte bitki çayları hakkında bilgiler.
Cilde sürülen bitki yağları, zayıflamak için içilen bitki çayları ve bitkisel ilaçların bilinçsizce kullanımı sağlığımız için risk oluşturuyor. Bilinçsiz tüketilen her şey gibi bitkisel yöntemlerle tedavi de sağlığımızda kalıcı hasarlar bırakabilir. Yanlış ilaç kullanımı nasıl sağlığımız için problemler oluşturuyorsa aynı sorun bitkiler için de söz konusu. Bu nedenle bitkisel maddeleri vücudumuza alırken ne zaman ne kadar ne içtiğimiz önem taşıyor.
Bitki çayının miktarı önemli
Geleneksel tedavi olarak bilinen bitkisel karışımları satın aldığımız kişinin uzman olması gerekiyor. Tedavi ile ilgili herhangi bir bilgisi olmayan aktarlardan, denetimsiz medya kanallarından ve internet ortamından temin edilen ürünler ölümlere dahi sebep olabiliyor. Örneğin; sivilce lekesi ve akne giderici olarak kullanılan Sarı Kantaron’un içindeki etken maddeler güneş ışığına çıkıldığında yüzde yanıklara sebep oluyorken güneşten korunarak kullanıldığında ise cilt yanıkları ve her türlü cilt lekesine çözüm oluyor. Özellikle kabızlık tedavisinde sıklıkla kullanılan sinemaki yaprağı çayı üç haftadan fazla tüketilmesi durumunda bağırsakta kalıcı tembelliğe sebep oluyor ve kronik kabızlığı daha fazla tetikleyebiliyor. Bir başka örnek ise soğuk algınlığı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları ile diyabet üzerine olumlu etkileri bilinen zencefil. Ancak bu şifalı bitki, safra salgısını arttırdığı için safra kesesiyle ilgili rahatsızlığı olanların uzman kontrolünde tüketilmeli. Kısaca gereğinden fazla kullanılan maddelerin vücudumuzda kalıcı hasar yapabileceğini bilerek hareket etmek ve bitkiyi analizleri yapılmış güvenilir kaynaklardan ya da uzmana danışarak tüketmek hem zararı yok etmek hem de yararı arttırmak açısından çok önemli.
Bitki çayları nasıl tüketilir?
Kültürümüzde şifalı otların bolca bulunması, çocuktan büyüğe herkesin bitki çayı kullanımının artmasına neden oldu. Her besin gibi bitki çaylarının da vücuda büyük faydaları bulunuyor. Ancak bitkilerin içerdiği bazı maddelerin fazla tüketilmesi de zarara yol açabiliyor. Bu yüzden tüketirken miktar ve demleme sürelerine dikkat etmek gerekli. Çaylar fazla tüketme durumunda toksik etkiye neden olabileceği gibi demleme süresini de ortalama 3-5 dakikada tutmak gerekiyor.
Hangi bitki çayı hangi hastalığa iyi geliyor?
Ihlamur çayı
Soğuk havalarda, ağrı giderici ve iltihap geçirici olmasından dolayı özellikle boğaz enfeksiyonları ile mücadelede yardımcıdır.
Adaçayı
Demleyerek yapacağınız adaçayı, boğaz ağrısı ve yanmasına karşı yararlı etki sağlıyor.
Ekinezya çayı
Ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirme etkisinden dolayı, solunum yolu enfeksiyonları ile sık karşılaşanların günde iki fincan ekinezya çayı içmesinde fayda var. Ekinezyaya ilave edeceğiniz zencefil ve limon da hem bağışıklığı güçlendirmek hem de metabolizmayı canlı tutmak için özellikle sabah saatlerinde tercih edebileceğiniz çaylar arasında.
Yeşil çay
Metabolizma üzerinde hızlandırıcı etkisi olan yeşil çaydaki C vitamini, grip ve genel soğuk algınlığı tedavisine yardımcı oluyor. Günde içeceğiniz 2-3 fincan yeşil çay ile kışın kilo artışınızı durdurabilir ve metabolizmanızı canlı tutabilirsiniz.
Papatya çayı
Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılan papatya çayı kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar. Adet dönemi kasılmalarını hafifleten ve bağışıklık sistemini güçlendiren bitki,
deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini de hafifletir.
Rezene çayı
Hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için içilen rezene çayının, diğer bitki çaylarında olduğu gibi, fazla tüketiminin bazı yan etkileri olabileceğini unutmayın.
Isırgan otu çayı
İdrar söktürücü, yüksek miktarda demir içeren ve anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılan çay, sindirim sistemini ve diğer organları temizlerken idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Biberiye çayının faydaları
En çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan biberiye çayı; hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır ve toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır.
Hibiskus çayının faydaları
Kafeinsiz olan ve yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir, tansiyonu düşürür ve tip 2 diyabette yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılır.
Melisa çayının faydaları
Sinirleri yatıştıran, stresi azaltan bitki, gaz giderir, ateş düşürür, ter atılmasını sağlar.
Kekik çayının faydaları
Öksürüğü alan, hazımsızlığı gideren, ağız içi yaralarına ve dişeti hastalıklarına iyi gelen bitki ayrıca gargara suyu olarak da kullanılıyor.
Kuşburnu çayı ne işe yarar?
Kan basıncını düzenleyen, romatizma ağrılarını hafifleten, kötü kolesterolü düşüren ve şeker hastalığına karşı koruma sağlayan bitki yüksek miktarda C vitamini içerir.