HANGİ TAKVİYELER ZAYIFLATIYOR?

 
 
Erkeklerin en çok merak ettiği sorulardan birini cevaplıyoruz. Kilo vermenize yardımcı 7 takviyeyi bir araya getirdik.
Sükutu hayale uğramamanız için ivedilikle belirtiyoruz: Sağlıklı beslenmediğiniz ve sıkı antrenman yapmadığınız zaman, hiçbir besin takviyesi, vitamin ya da mineral tek başına kilo vermenizi sağlayamaz. Piyasada aksini söyleyen takviyeler (özellikle internet sitelerinde) olduğunu biliyoruz. Lütfen onları bize havale edin. Danışma kurulumuzdaki doktor ve bilim insanlarıyla yalan vaatlerini çürütmeye hazırız. Tabii bu, vitamin ve minerallerin kilo vermeye yardımcı olmadığı anlamına gelmiyor. Yeter ki siz kısa sürede mucize sonuçlar beklemeyin. Zaten kilo verememenizin sebeplerinden biri, beslenme düzeninizde yaptığınız yanlışlıklar sonucu (mesela bilinçsiz diyetler gibi) bazı vitamin ve mineralleri eksik almanız olabilir. Lafı daha fazla uzatmayalım. Karşınızda fazlalıklarınıza kurtulmanıza yardımcı olacak yedi madde. Doğru kullanın, farkı görün.

C Vitamini

Faydaları saymakla bitmez. En çok bilinen özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmek olsa da yaraların hızlı iyileşmesine katkıda bulunuyor, ve pek çok hastalığın kaynağı olan serbest radikallerle savaşıyor. Eh bu kadar faydalı olan bir vitaminin vücut yağının azaltılmasında da etkili olacağını düşünmek mantıklı. Bu sadece bizim hüsnü kuruntumuz değil tabii ki. Bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Arizona Devlet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre C vitamini, vücudun yağ yakma kapasitesini artırıyor ve yorgunluğun azaltılmasında yardımcı oluyor. Günde 500 mg C vitamini takviyesi alanlar daha fazla yağ yakabiliyor.
Ne kadar almalı? Yemekle birlikte günde 0,5-2 miligram alın.

Karnitin

Pek çok spor kulübü ve bireysel sporcu ile çalışan spor hekimi Dr. Aylin Çeçen Aksu piyasada ‘yağ yakıcı’ sıfatı ile satılan en etkili yağ yakıcının bu olduğunu söylüyor. Vücut tarafından az da olsa sentezlenen bu amino asit benzeri bileşim, vücudun protein üretmek için kullandığı tipik amino asitlerden farklı. Esas amacı yağların mitokondriye taşınarak yakılmasını sağlamak. Dr. Aylin Çeçen Aksu “Yapılan araştırmalar karnitinin antrenman sırasında enerjinin kandaki glikozdan değil yağ depolarından elde edilmesini sağladığını gösteriyor” diyor. Yani her antrenmanda göbeğiniz biraz daha eriyor.
Ne kadar almalı? Spordan 30-60 dakika önce 500-2000 mg karnitin kullanabilirsiniz. Ancak kullanmak için mutlaka spora gitmenize gerek yok. Dr. Aylin Çeçen Aksu, beraber çalıştığı sporculara antrenman yapmadığı günlerde de sabahları karnitin almalarını tavsiye ettiğini söylüyor.

Selenyum

Bu mineral tiroid hormonunun üretiminde kritik bir role sahiptir. Eksikliği tiroid fonksiyonunu azaltır. Bu da hipotiroidizme sebebiyet verir ve bazal metabolizma yavaşlar. Yani normalden daha az tiroid hormonu vücudun daha az enerji harcaması demektir. Bunu da istemezsiniz değil mi?
Ne kadar almalı? Yemekle birlikte günde 200-400 mikrogram selenyum takviyesi alın.

Kalsiyum

Çocukların sağlıklı kemik ve kas gelişimi için kalsiyuma ihtiyacı olduğunu hepimiz reklamlardan biliyoruz. Ancak bizim de en az onlar kadar ihtiyacımız var. Tabii başka bir sebeple: Kalsiyum, vücudu yağlanmaya karşı koruyor. Yağların çözülmesine engel olan kalsitriyol hormonunun üretimini düzenliyor. Aynı zamanda yağların bağırsaklar tarafından emilesini engelliyor.
Ne kadar almalı? Yemekle birlikte günde 1 miligram kalsiyum takviyesi alın.

Çinko

Daha zayıf olabilmek için, daha az yemek akıllıca bir hareket gibi gelebilir. Ancak unutmayın: Bu durumda yemeklerden aldığınız besin değerleri de azalacaktır. Örneğin çinko. Düşük çinko seviyesi aynı zamanda düşük testosteron seviyesi anlamına gelir. Çinko eksikliği tiroid üretimini de azaltabiliyor. Bu da metabolizmanın yavaşlamasına ve yağ yakımının güçleşmesine neden oluyor. Massachusetts Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada 20 gün boyunca çinko takviyesi alan kişilerin metabolizmalarının çok daha hızlı çalıştıkları bulundu.
Ne kadar almalı? Yemekle beraber günde 30 mikrogram çinko takviyesi alın.

Yeşil Çay Özü

Şu an piyasada satılan yağ yakıcıların neredeyse hepsinde yeşil çay bulmanız mümkün. Bunun nedeni yeşil çayın içinde kateşin isimli bir maddenin bulunması. Yeşil çayın en büyük termojenik (yağ yakıcı) özelliği kateşin maddesinden geliyor.
Ne kadar almalı? Yeşil çayın kendisini içmek de iyi fikir ama yemeklerden önce yeşil çay özü takviyesi almakta yarar var. Araştırmalara göre yeşil çayın özündeki kateşin, çayın içilmesi ile alınacak kateşine göre vücut tarafından daha iyi emiliyor.

Kafein

En az yeşil çay kadar faydalı. Nasıl ki yeşil çay özü içermeyen besin takviyeleri bulmak biraz zorsa kafein içermeyenleri bulmak da bir o kadar zordur, bu bir. İkincisi, kafeini de besin takviyesi hâlinde almak, kahvenin kendisini içmeye göre çok daha etkilidir. Kafeinin özelliğine gelince yağların atılması ve yağ birikiminin önlenmesi açısından etkili olduğunu söylemek gerek. Ayrıca kafein spor sırasında vücudun enerjiyi yağlardan elde etmesini de sağlıyor.
Ne kadar almalı? Kahvaltı sırasında ve spordan 1-2 saat önce 100-200 mg kafein alın. Bu da ortalama olarak bir fincan filtre kahveye denk geliyor.

Derleyen: Fatih Büyükbayrak

BENZER YAZILAR