Hangisi Daha Faydalı: Koşu mu, Yürüyüş mü?

Akla takılan bu sorunun cevabını yapılan araştırmalar veriyor. 

Amerikan Kalp Vakfı’nın dergisi Arteriosclerosis’te yayımlanan bir çalışmaya göre; canlı bir yürüyüş de koşu kadar kalp sağlığına faydalı. 33,060 koşucunun kayıtlı olduğu National Runners’ Health Study ile 15,045 yürüyüşçünün kayıtlı olduğu National Walkers’ Health Study’den 6 yıl boyunca toplanan tıbbi ve egzersizle ilgili bilgiler ışığında yürütülen araştırmada yaşları 18 ile 80 arasında değişen, ancak çoğunlukla 40 ve 50’lerinde olan bireyler incelendi.

Katılımcılar yürüdükleri ya da koştukları mesafeler ile kolesterol, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi herhangi bir hastalığın teşhisinin konulup konulmadığına dair sorular içeren bir anketi cevapladılar.

 Çalışmanın sonuçlarına göre;
– Koşmak yüksek kolesterol riskini yüzde 4,3; yürümek ise yüzde 7 oranında azaltıyor.
– Koşmak koroner kalp hastalığı riskini yüzde 4,5 oranında azaltırken yürümenin bu hastalığa etkisi yüzde 9,3 oranında.
– Yüksek tansiyona koşmanın olumlu etkisi yüzde 4,2 iken yürümenin 7,2 etkisi bulunuyor.
– Diyabette ise koşmak ve yürümenin olumlu etkisi aynı: yüzde 12.
Çalışmayı yürüten Dr. Paul T. Williams, sonuçları şu şekilde yorumluyor:

“Sonuçlar, egzersiz yapmaya başlamak isteyenler veya yürümeyi sevenler için iyi bir haber olma özelliği taşıyor. Bunun yanı sıra yürüyüş yapmak, bazı insanlar için koşmayla kıyaslandığında daha sürdürülebilir bir egzersiz. Ayrıca egzersiz yapmayı pek sevmeyen insanların da, yürüyüş ve koşu arasında tercihlerini yapıp bu şekilde sağlıklarına yatırım yapabileceklerini gördük.”

Amerikan Kalp Vakfı’na göre de yürüyüş “kalp sağlığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz en basit pozitif değişiklik.” Vakıf, haftada en az 5 gün, en az 30 dakikalık orta yoğunlukta veya haftada 3 kez 25 dakikalık ileri yoğunlukta egzersiz yapılmasını veya bu ikisinin karıştırılmasını öneriyor. Ek olarak, kas geliştirme egzersizlerinin de, sağlık açısından faydalı olduğunu bu yüzden orta veya ileri düzeyde bu egzersizlerin de yapılması gerektiğini ifade ediyor.

 

Kaynaklar: 

prowellness.vmhost.psu.edu

Uplifers

 

 

 

BENZER YAZILAR