HANGİSİ DOĞRU HANGİSİ YANLIŞ

“Anında güzellik” vadeden bakımlar işe yaramıyor. Biz de sana denemen ve uzak durman gerekenleri içeren bir klavuz hazırladık.

“Kendime evde mikrodermabrazyon uygulaması yapabilir miyim?”
Artık çoğu marka mikrodermabrazyonu evde uygulanabilir kılan ürünler piyasaya sürüyor. Örneğin Türkiye’ye yeni gelen Mary Kay markasına ait iki üründen oluşan Time Wise Microdermabrasion (bakimkulubu.com, 85 TL*) kiti ile etkili sonuç alacağına emin olabilirsin. Dermatolog Patricia Wexler, “Alüminyum oksitle desteklenmiş incecik pudramsı granüllü kremlere güvenebilirsin” diyor. “Bu tür ürünler nemi cildinde tutar ve onu ölü derilerden kurtarma ve neme doyurma işlemini eş zamanlı yapar.” En önemlisi şu: Eğer cildin fazlasıyla hassassa ya da rosacea hastasıysan hangi mikrodermabrazyon sistemini kullanıyor olursan ol cildinin tamamına kullanmadan evvel muhakkak ve muhakkak yüzünün bir kısmında bölgesel bir test uygulamalısın. Hangi cilt tipine sahip olursan ol bu işlemi en fazla haftada iki kere yapabilirsin.

“Defrize yöntemini denemeli miyim?”
Bu yöntem kuaförden kuaföre çeşitlilik gösterir. New York, Mount Sinai Medical Center’da Dermatolojik ve Kozmetik Cerrah Ellen Marmur, “İlaç ve Gıda İdaresi tarafından kullanılabilirliği ispatlanmadığı için saçını hangi oranda formaldehite maruz bıraktığınla alakalı pek bir fikrin olmayacak. Çünkü hiçbir kalite kontrolü söz konusu değil” diyor. Eğer Envitonmental Protection Agency’nin gözdeki bezler ve akciğerlerde irritasyona sebep olduğu açıklamaları ve formaldehitin “olası kanser” durumuna yol açacağına bakılacak olursa bu durum da fazlasıyla risk yaratıyor. Yale School of Medicine’dan Dermatolog Macrene Alexiades-Armenakas, “Formaldehitin, hücresel DNA üzerinde mutasyona sebep olduğu ve bu tip tedaviler sırasında bir kısmının kafa derisi tarafından emildiği ortaya çıktı” diyor.

“Her gün retinoidli bir ürün kullanmalı mıyım?”
Onlarca araştırma ve sayısız dermatolog, retinoidlerin özellikle güneş lekesi, kolajen üretimi ve yaşlanma üzerindeki etkisini savunuyor. Mamur, “Cilt yaşlanması ya da akne sorunu yaşıyorsan, cildinin yenilenme süreci yavaşlar. Dolayısıyla bu içerik süreci normale döndürür” diyor. Yale School of Medicine’dan Klinik Dermatoloji Profesörü Jeffrey Dover, yalnızca bezelye büyüklüğünde retinoidli bir kremin geceleri uygulanarak güneşe olan hassasiyetin giderilebileceğini söylüyor.

“Tırnak kütiküllerimi kesmeli miyim?”
Genellikle manikürcüler kütikülleri kesmeye kalkışır. Sakın buna izin verme! Tırnak malzemeleri firması CND’nin Eğitim Müdürü Roxanne Valinoti, “Tırnak kenarını saran epidermis, ya da diğer adıyla kütikül tırnak dibini koruyan canlı bir dokudur” diyor. “Eğer bu bölge kesilecek olursa, olası enfeksiyona davetiye çıkarılıyor ve tırnağın kaybedilmesine neden olacak tırnak hasarlarına yol açılıyor demektir.” Manikürcünden tırnak etlerini geriye itmesini iste. Ayrıca sakın nasırlarını pensle kesmesine izin verme. Bu tür sertleşmiş dokular yeterince su emip yumuşadıktan sonra, ayak törpüsü ile giderilebilir (ponza taşı değil). Valinoti, “Nasır, alttaki canlı dokunun herhangi baskı veya sürtmeden ötürü tahrişine engel olur” diyor. “Nasırı kesmek ciltte kabarıklık ve enfeksiyon oluşmasını sağlar.”

“Kirpiklerimi boyatmalı mıyım?”
Daha gür kirpikler uğruna kör olmayı göze almaya sence değer mi? Her ne kadar uzak bir ihtimalmiş gibi görünse de kirpik boyatma işlemi bu olasılığı arttırır. Bu yöntem ‹laç ve Gıda ‹daresi tarafından onaylı değil. Alexiades- Armenakas, “Yöntem uygulanırken boyanın içeriğinde, dermatite sebep olacak bir kimyasal olan PPD’nin bulunmadığının garantisini sana hiç kimse veremez” diyor. Eğer daha koyu ve gür görünen kirpiklerin olsun istiyorsan Kirpik Eksperi Soul Lee, sana daha güvenilir bir yöntem öneriyor. Kirpiklerinin alt katına kahverengi, uçlara da siyah maskara uygula. Ayrıca doğal duran ve her boyda üretilen takma kirpik ler varken neden kendini riske atasın?

BENZER YAZILAR