Hatasız HIIT Olmaz!

hiit1

Hata 1: Kütle Kazanmak İçin Sadece HIIT’ye Güveniyorsunuz 

Yağ yakma ve kasları daha belirgin hale getirme konusunda etkisi tartışılmaz. Kişisel antrenör Greg Brookes, “HIIT yöntemini sadece yağ oranını düşürmek ve genel fitness seviyesini yükseltmek isteyenlere öneriyorum” diyor. Kütle kazanmak istiyorsanız, yüksek ağırlıklarla çalışmanız ve büyük öğünler yemeniz gerekiyor.

Çözüm: Heybetli kasların yolu ağırlıkların altına girmekten geçiyor. Hacim kazanma sürecinin yavaş işlemesi gerektiğini belirten kişisel antrenör Danny Fisher, “Ağırlık antrenmanları gelişiminiz için gerekli olan hormonların salgılanmasını sağlar” diyor. Yağları ateşe verme konusunda HIIT kadar etkili olmasa da, kasları daha fazla gerilime tabii tuttuğu için balon gibi şişmelerini sağlıyor. HIIT’den aynı etkiyi beklemeyin.

Hata 2: Antrenmanı Uzun Tutuyorsunuz 

HIIT antrenmanları için “Ne kadar kısa, o kadar iyi” kuralı geçerlidir. Kişisel antrenör Ben Camara, “Pek çok insan interval antrenman yaptığını söyler ama 30 dakikadan uzun sürüyorsa, sonuç alamazsınız” diyor. Özetle, yavaş ve uzun süreli yapılan antrenmanlar sizi bir yere götürmez.

Çözüm: HIIT’lerin hakkını vermek istiyorsanız, adı üstünde, “yoğun” bir çalışma olmalı. Journal of Physiology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 10 tekrar yapılan bir dakikalık deparlar, saatler süren geleneksel cycling seanslarıyla aynı etkiyi gösteriyor. Ayna karşısında somut sonuçlar görmek istiyorsanız, süreyi kısa tutmalı ve yoğunluğu artırmalısınız.

Hata 3: Çok Sık Antrenman Yapıyorsunuz 

Antrenmanlar yarım saatten kısa sürüyor diye her gün yapıyorsunuz, değil mi? İşte bir yanlış daha! Hem de yüksek yoğunluklu bir yanlış. Antrenör Fisher, “Sürekli HIIT yaparsanız kas kütlenizden yersiniz. HIIT’lerde antrenman sonrası toparlanma süreci oldukça önemlidir” diyor.

Çözüm: Ajandanızı HIIT’lerle doldurduysanız çözüm oldukça basit: boşaltın. Antrenör Camara’ya göre, haftada en fazla dört gün HIIT yapmalısınız. Çalıştığınız günlerin arasına dinlenme günleri koyarak, vücudunuza toparlanma süresi tanımalı ve sakatlıklardan korunmalısınız.

BENZER YAZILAR