HAYAT KURTARAN TESTLER

Her erkeğin mutlaka yaptırması gereken beş kritik sağlık testi.

Testis Testi

Her kanser türünde olduğu gibi testis kanserinde de erken teşhis kurtulma şansını yüzde 90 oranında artırır. En büyük risk altında bulunan grup 40 yaş altı erkeklerdir. Ancak merak etmeyin bu test için doktora gitmenize gerek yok, evinizde yılda birkaç kere, birkaç dakika ayırmanız yeterli. Peki, bu testi nasıl yapacaksınız? Her bir testisi, başparmağınız ve diğer parmaklarınız arasında sırayla, yavaşça ve nazikçe, herhangi bir yumru veya sertlik olup olmadığına bakarak kontrol edin. Normal testisler yumuşaktır. Kanserde ise bir boğum veya küçük sert bir fasulye varmış gibi hissedebilirsiniz. Son kontrolünüzden bu yana testislerinizin küçülmediğinden de emin olun. Testis yaklaşık dört santim olmalıdır (iki parmağınızı yan yana koyup tırnaklarınızı hizalayarak bu uzunluğu testisinizin genişliğiyle karşılaştırın). Bu uzunluktan daha küçük testisler, testis kanseri için yüksek risk göstergesi olabilir.

Herkes bilir ki biz erkeklerin çoğu doktora gitmeyi çok sever! Hatta en az yön tarif etmek ve alışverişe çıkmak kadar severiz bu işi. Bu da sağlığımıza dikkat etmek için ne kadar çok teşviğe ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Biz de öyle yaptık ve Dr. Mehmet Öz’e erkeklerin hangi testleri yaptırması gerektiğini sorduk. İşte bir erkeğin hayatını kurtarabilecek beş tıbbi test.

Prostat Testi

Prostat, idrar kesesinin altında, rektumun önünde duran ve sperm oluşturan sıvıyı üretmeye yardım eden ceviz büyüklüğünde bir bezedir. Altı erkekten birinin yakalandığı prostat kanseri, en yaygın erkek kanserlerinden biridir. Bu yüzden erkeklerin ortalama 40 yaşından itibaren başlayarak 50 yaşına kadar yıllık kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir. Doktorunuzun prostat dokusunda herhangi bir bozukluk olup olmadığına ve prostatın genişleyip genişlemediğine bakmak için yapacağı müdahale bir parça canınızı sıkacak olsa da bu testi asla es geçmemelisiniz.

Guaiac Testi

Dışkı testi olarak da bilinen bu testi doktorunuz prostatınızı kontrol ederken yaptırabilirsiniz. Doktorunuz verdiğiniz örneğin üzerine solüsyon dökerek saniyeler içinde dışkınızda kan olup olmadığını söyleyebilir. Kan olmasıysa kolon kanserinin belirtilerinden biri olacağından önemli bir konudur. Unutmadan söyleyelim, isterseniz bu testi bir hemokültür (kan kültürü) kabı alarak evinizde de uygulayabilirsiniz. En ölümcül kanser türlerinden olan kolon kanserine karşı önlem almak için bu testi mutlaka yaptırmalısınız.

Kolonoskopi

Kolon kanseri ilerlemiş hale gelene kadar genelde belirti göstermez, bu yüzden 50 yaşında (veya ailede bir geçmiş varsa daha erken yaşta) teste başlanması önemlidir. İyi haber şu: orta düzey kolon kanseri riski taşıyanlar bu testi 10 yılda bir yaptırsalar da yeterli olmakta. Testten önce sakinleştirici ilaçlar yapılarak, hastanın rahatlaması sağlanır. Sonra doktor, kolonoskop denilen bir araç yardımıyla kansere yol açabilen poliplere bakar ve gerektiğinde oradan parça alarak kanserli doku tespiti için teste gönderir. Testin tamamı yaklaşık 30 dakika sürer. İlaçlar hastanın kendisini halsiz hissetmesine yol açsa da fiziksel bir acı hissedilmez.

Testesteron Testi

BENZER YAZILAR