HAYAT KURTARAN TESTLER

Hastalıklarla mücadele etmenin en etkili ve en kolay yolu erken teşhistir. O halde hiç beklemeden aşağıdaki hayati testleri yaptırın ve sağlığınızı garanti altına alın. 

Diyabeti alt edin

Nasıl bir test: Tip 2 diyabet riskini ölçecek basit bir kan testi.

Prosedür: Yaklaşık olarak 14 saat aç kaldıktan sonra kanınızdaki glikoz seviyesinin ölçülmesi için açlık kan şekeri testi yaptırıyorsunuz. Çıkan değer 126 mg/dl üzerinde çıkarsa risk taşıyorsunuz demektir.

Kimler yaptırmalı: 30 yaş üstünde vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan ya da ailede diyabet vakası gibi risk faktörlerine sahip erkekler. İngiltere’deki Diyabet dergisine göre bu hastalık, 35-44 yaş arası erkeklerde kadınlardan dört kat daha fazla görülüyor.

 

Kalbe inin

Nasıl bir test: Dinlenme kalp hızınızı ölçecek bir elektrokardiyogram (EKG).

Prosedür: EKG kalbinize 12 farklı açıdan bakıyor. Test sonuçlarına dayanarak oluşturulan Koroner Risk Skoru ile sonraki 10 yıl içinde oluşabilecek herhangi bir kalp krizi riski belirlenmiş oluyor. En güzel yanı ise testin sadece beş dakika sürmesi…

Kimler yaptırmalı: Yakın ya da uzak akrabalarından biri herhangi bir kalp rahatsızlığı yaşamış tüm erkekler. Özellikle genç yaşta kalp krizinden ölen kişilerde genlerden geçen bir kalp sorunu olduğu düşünülüyor. EKG ise bunu erken bir zamanda tespit edebiliyor.

 

Karaciğeriniz uzun yaşasın

Nasıl bir test: Karaciğer enzimlerini ölçen bir kan testi.

Prosedür: Doktorunuz tek bir kan örneğiyle altı farklı biyoişaret arar. Bu biyoişaretler (karaciğere rengini veren bilirubin enzimi gibi) kimyasal bir sayaç gibi karaciğerinizin hastalıklı olup olmadığını gösterir.

Kimler yaptırmalı: Şu belirtilerden muzdarip olanlar: yorgunluk, kusma, ishal ve karın ağrıları. Yoğun alkol alımı da önemli bir risk faktörüdür.

 

Prostat kanserine dikkat

Nasıl bir test: Prostat Spesifik Antijen (PSA) yani prostat bezlerinizde üretilen ve kanser vakalarını haber veren protein seviyesini ölçen bir kan testi.

Prosedür: Sonuçların güvenilir çıkması için testten önceki 24 saat boyunca cinsel ilişkiye girmemelisiniz. PSA düzeyinin artmış olması kanserin habercisi olabilir. Ancak doktorunuzun bu artışa neden olabilecek diğer faktörleri de (belirli ilaçların kullanımı gibi) incelemesi gerekir.

Kimler yaptırmalı: İdrar yapma sırasında güçlük, ağrı, zayıf idrar akımı, damlama, kesik kesik idrar yapma ya da geceleri iki veya daha fazla kez idrar yapma gibi problemi olanlar.

 

Güçlü nefes alın
Nasıl bir test: Gelecekte olması muhtemel bir göğüs ya da akciğer sorununu belirlemek için solunum fonksiyonu testi.

Prosedür: Burnunuz kapatılarak ağzınıza bir ağızlık veriliyor. Tüm ciğerlerinizi doldurup boşaltacak kadar güçlü bir soluk alıp veriyorsunuz. Spirometre adındaki bir cihazla tüm gücünüzle nefes verdiğinizde 1. saniyede dışarı atılan hava değeri yani FEV 1 belirlenerek tüm ciğer kapasiteniz ölçülmüş oluyor. Eğer çıkan sonuç, yaşınızdan ve kilonuzdan beklenenin yüzde 70 altındaysa, bu olası bir ciğer rahatsızlığının işareti olabiliyor.

Kimler yaptırmalı: Herkes özellikle de ani nefes darlığı yaşayan sporcular. Ayrıca 35 yaş üstü sigara içen ya da daha önce içmiş olan erkekler.

BENZER YAZILAR