Küçükken çoğumuzu büyüklerimiz uyarmıştır “Dik dur” diye. Peki niye? Neden postür bu kadar önemlidir?
İnce ve Uzun Görünün
Doğru tekniklerle duruşunuzu düzelttiğinizde ve dik durduğunuzda daha ince ve zarif görünürsünüz. Bunun için kendinize her gün 10 dakika ayırmanız yeterli. Çıplak ayakla ayna karşısına geçin. Her iki ayağınıza da eşit ağırlık vermeye çalışın. Sırtınızı dikleştirerek vücudunuzu yukarı doğru esnetin. Sanki birisi başınızın tepesinden çekiyormuş gibi omurganızı yukarı uzatın. Omuzlarınızı geri ittiğinizde omuzlarınız daha geniş, beliniz daha ince ve boyunuz da daha uzun görünür. Doğru bir duruş, boyun ve sırt ağrılarınızın da azalmasını sağlar.
Şimdi karın kaslarınızı sıkın ve omurganıza doğru iyice içeri çekin. Kalçanızı sanki bacaklarınızın arasında balon varmış gibi sıkın. Hem karnınız içeride olduğu hem de kalçanız daraldığı için daha ince görüneceğiniz kesin. Yürürken karnınızı içerde, kalçanızı da sıkı tutarsanız bu alışkanlık hâline gelir. Ve her zaman olduğunuzdan daha uzun ve ince görünürsünüz.
Çekici Hissedin
Genç görünmenin yollarından biri de nefes egzersizi yapmak. Bol oksijen sadece cildinizi değil tüm hücrelerinizi canlandırır. Böylelikle yenilenir, canlı ve genç görünürsünüz. Dik durmak kan dolaşımını direkt olarak etkiler ve dengeli kan dolaşımıyla beyne yüzde 20 daha fazla oksijen taşınır. Hollywood’un ünlü fizik terapistlerinden Dr. Paul Crew’in kırmızı halı duruşu anlamına gelen Red Carpet Posture adlı kitabında anlattığı gibi dik, genç, çekici ve özgüven yansıtan duruşa sahip olmak zor değil. Sadece istikrarlı olmanız gerek. Omuzlarınızı ve kürek kemiklerinizi, hafifçe aşağı ve arkaya doğru tutun. Başınız her zaman dik ve ileriye doğru bakıyor olsun. Karnınızı omurganıza doğru iyice çekin. Hem kaslarınızı güçlendirecek, hem de duruşunuzu düzeltecek denge egzersizleri yapabilirsiniz. Duvara yaslanarak dik durmayı deneyebilir ya da yere koyduğunuz bir bloğun üstünde parmak ucunda durmayı deneyerek baldırlarınızı güçlendirebilirsin.
DENGEDE VE MUTLU KALIN
Dik durduğunuzda vücudunuzdaki enerji akışı da dengede olacaktır. Virajlı yoldaki trafik akışı ile düz yoldaki trafik akışını karşılaştırın. Hangisinde akış daha net ve daha kolay? Tıpkı bunun gibi sistemlerimizdeki enerji akışı da duruşla doğrudan ilgilidir. Dik durduğunuzda -yani omurgan dik olduğunda- sadece iskelet sistemi değil, omurga sıvısı, sinir sistemi veya hormonal sistem de doğrudan etkilenir. Serotonin yani mutluluk hormonu yükseldiğinde mutlu, stres hormonu kortizol yükseldiğinde ise kaygılısınızdır. Ayrıca, gözleriniz yere doğru bakarken, başınız ve omuzlarınız öne doğru eğilmiş hâldeyken ne kadar mutlu görünebilirsiniz ki? Duruşunuzun farkına varın; omuzlarınızı geriye itin ve gülümse. Bu duruşu iki dakika süreyle yaptığınızda kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz. Mutluyken başınızı dikin, omuzlarınız geride durur ve gülümsersiniz. Mutlu olmadığınız zaman da bu hareket ve duruşları taklit ederek hislerinizi değiştirebilirsiniz. Esnemeyi öğrenin. Yoga yaparak sadece bedeninizi değil zihninizi de esnetirsiniz. Meditasyon yapmak da hayatın sırlarını öğrenmenize yardımcı olur. Böylelikle, hayata karşı duruşunuz da dikleşir.
Yazı: Yoga Eğitmeni İpek Darga