HAYATIMIZA YENİ GİREN BESİNLER

karabugday

Karabuğday

Greçka olarak da bilinen, buğrad görünümlü bu tahılın içerdiği proteinin büyük kısmı vücut tarafından kullanılabiliyor. Pişmemiş olarak 100 gramı 340, pişmiş olarak ise 149 kalori.

  • Yüzde 11 protein ve yüzde 2 yağ içeriyor.
  • İçerisinde rutin (P1 vitamini) adlı bir vitamin mevcut. Bu vitamin kiraz, kayısı gibi meyvelerde ve limon, portakal kabuklarında da bol miktarda bulunuyor. Rutinin kötü kolesterolü (LDL) ve yüksek kan basıncını azalttığı, damarlara esneklik ve güç kazandırdığı biliniyor. Bu etki, C vitamini ilavesiyle daha da artırılabilir. Japon bilim insanlarına göre karabuğday iltihaplanmaya karşı etkili, aşırı terlemeye neden olan sorunları iyileştirici, bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici ve burun kanaması gibi damar zayıflığına bağlı kanamaları durdurucu etkiye sahip. Bunları da P1 vitaminine borçlu.
  • Glüten içeriği olmadığından bağırsak sistemi için de faydalı. Oysa diğer tahıllar glüten içeriyor ve glüten, normal insanlarda bile çeşitli sorunlara neden olabiliyor.
  • Buğday ve pirincin neredeyse iki katı lizin içeriyor. Bu, özellikle tekrarlayan uçukların önlenmesinde önemli bir esansiyel aminoasit. Vücut tarafından üretilemiyor ve dışarıdan alınması gerekiyor.
  • B1 ve B2 vitamini içeriyor. Günde 100 gr karabuğday, B1 vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. Ayrıca mineral (özellikle demir) açısından zengin.
  • Karaciğere çeşitli yararları bulunan choline maddesini içeriyor.

Günlük beslenmen için karabuğdaylı bir tarif: Soğuk çorba

1 gece önceden 1 çay bardağı karabuğdayı haşla. 2 kutu probiyotik yoğurdu ılık suyla çorba kıvamına getir. İçine karabuğday, 3 çorba kaşığı haşlanmış nohut, nane ve dereotu ekle.”

 

 

 

 

 

BENZER YAZILAR