HAYATINIZI KURTARACAK ‘GERÇEK’ SOSYAL AĞ

İŞ ARKADAŞLARI 

Tıpkı aileniz gibi iş arkadaşlarınızı da seçemez ama günün büyük kısmını onlarla geçirirsiniz. İş ortamında sağlığınızı koruyacak birkaç ipucu burada.

1/ Küçük tabaklar kullan.

Appetite dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, farklı boyutlardaki tabaklarda aynı miktarda yemek olsa da, büyük olanları tercih ettiğinizde daha çok
yemeğe meyilli oluyorsunuz. Bu fark yüzde 129’a kadar çıkabiliyor.

2/ Yemeğe tek çık.

İş yerinden birkaç kişiyle öğle yemeği planı yaptığınızda, tek başınıza yediğiniz zamanlara kıyasla yüzde 44 daha fazla yiyebiliyorsunuz. Eğer sorumluluk sahibi biriyseniz ve evde sağlıklı yemekler hazırlayıp getiriyorsanız sorun yok. Ama yemeğinizi dışarıdan alıyor ve sipariş veriyorsanız, ölçüyü kaçırma sorunu baş gösterebiliyor. Nutrition dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, en az bir iş arkadaşıyla yenilen öğle yemeği porsiyonu, yalnızken yenilenden yüzde 33 fazla oluyor. Arkadaş sayısı ikiye çıktığında bu oran da yüzde 47’ye çıkıyor. Dört, altı veya sekizden fazla arkadaş mı var? O hâlde yüzde 69, 70 ve 96 daha fazla yemeği göze alıyorsunuz demektir. En önemli nedeni, iş arkadaşlarınızla çıktığınız yemeklerde masada daha çok zaman geçirmeniz.

3/ Sağlıklı seçimlerde ilk ol.

Public Library of Science One dergisinde yer alan bir çalışmaya göre, aşırı kilolu bir iş arkadaşına sahip olmak kilo alma ihtimalinizi artırıyor. Hatta ne kadar çok kilolu iş arkadaşıyla temas hâlindeyseniz, kilo alma potansiyeliniz o kadar yükseliyor. Çalışmanın yazarı Prof. Elizabeth Rula, “Yaşam alışkanlıklarını size bulaştıran ve vücut ağırlığınız üzerinde etkili olanlar sadece aile ve arkadaşlarınız değildir, devamlı iletişim halinde olduğunuz iş arkadaşlarınız da bunu yapabilir” diyor. Kilolu arkadaşlarınızla bağlantıyı koparmanızı söylemiyoruz, aksine kendi sağlıklı yaşam seçimlerinizi onlarla paylaşmanızı tavsiye ediyoruz.
Toplantıları ayakta veya yürürken yapmayı önerin, toplantı odasındaki kalorili atıştırmalık ve tatlıları sağlıklı olanlarla değiştirin, asansör yerine merdiven kullanın, su sebiline daha çok uğrayın, farklı departmanlar arası futbol veya basketbol maçları ayarlamaya çalışın ve kilolu arkadaşlarınızdan birini düzenli olarak öğle arası sporuna gitmeye ikna edin.

4/ Yemeğini yavaş ye.

Lokmaları ne kadar hızlı yutarsanız, kilo alma ihtimaliniz o kadar yükselir. Eğer önünüzdeki tabağa odaklanmamışsanız ve bir grupla birlikteyseniz, farkında
olmadan diğerlerinin yeme ritmine kapılırsınız. Bu da masanın en hızlı yutucusunun hızına eriştiğiniz anlamına gelir. Sadece kalabalık masalarda değil, yalnız başınızayken de hız kesmesini bilmelisiniz. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics’te yer alan bir çalışmada, bir gruba önlerindeki makarnayı hızlı (9 dk’dan kısa), diğer gruba yavaş (22 dk) yemeleri söylendi. Sonuçta hızlı yiyenlerin yüzde 11 daha fazla kalori aldığı görüldü. Kendinize öğle yemeği için geniş bir zaman tanıyın ve hızı düşürmek için bol bol su için.

BENZER YAZILAR