Bu yaygın inanışa bilim son veriyor.
Sigarayı bıraktığınız zaman kilo alırsınız lafını çok sık duymuşsunuzdur. Mantık şu: Nikotin yeme dürtünüzü bastırır ve metabolizmanızı uyarır. Yani o olmayınca, vücudunuz daha az kalori yakabilir.
Fakat bu sigara içmeye devam etmek için saçma bir argüman. ‘Endocrine Society Meeting’ organizasyonunda sunulan bilgilere göre sigarayı bırakmak kilo almanıza sebep olmuyor. Hatta aslında total olarak metabolik sağlığınızı artırabilir.
Araştırmada, sigara içen kişiler 8 haftalık davranış terapisi ve ilaç desteği alıyorlar. Sonrasında ise 16 hafta boyunca danışmanlık ve ilaç olmadan odaklanılıyor. Katılımcıların sigara içme oranları ciddi anlamda düşse de (ortalama 8.8 sigaradan 1.4 sigaraya) sonuçta kilo ve yağ almadıkları dikkat çekiyor.
Aynı zamanda karaciğerler de daha düşük, sağlıklı glikoz seviyeleri pompalamaya başlar. Araştırmacılardan Dr. Theodore Friedman’a göre bu olasıdır çünkü nikotin kan şekeri üretimini artırır.
Yüksek miktarda kan şekeri hiç bir zaman iyi değildir fakat özellikle sigara içerken bu yüksek seviyeler tehlikelidir. Tütün etkisiyle yaşanan kan şekeri sıçramaları sigara içen kişilerde diyabet hastalığı risklerini 2 katına çıkartabilir.
Araştırma sigarayı bırakmakla kilo almak arasında bir bağlantı kuramasa da sigarayı bırakan kişilere sorduğunuzda sigara aralarını abur cubur aralarına dönüştürdüklerini söyleyebilirler. Bunun için oral fiksasyonunuzu düzeltin ama yemekle değil. Bunun yerine ağzınıza şekersiz, tarçınlı bir sakız atın.
‘Tobacco Prevention and Control Program at the Utah Department of Health”in pazarlama müdürü Adam Bramwell’ göre “Bu tat hem sigarayı hem yiyecekleri keyifsiz yapacaktır.”
Eğer abur cubursuz da duramıyorsanız, ölümcül bir bağımlılıktan kurtulmak için az bir şey kilo almak çok da büyük sıkıntı değil.
Bramwell’e göre “5 kilo da alsanız ömrünüze 10 sene katıyor olabilirsiniz.”