Astım teşhisi için belirli testlerin uygulanması şart. Aksi taktirde yanlış teşhis konulabilir.
Doktorunuz size astım olduğunuzu söyledi. Bir dakika duralım: Gerçekten astım hastası mısınız?
Size koyulan bu teşhis hakkında biraz kuşkulanmak için iyi bir neden var: Journal of the American Medical Association’da yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, kendilerine astım teşhisi konulan kişilerin %33’ü aslında astım hastası falan değil.
Araştırma kapsamında, 5 yıl içerisinde kendilerine astım teşhisi konulmuş 613 kişi incelendi. Bir dizi kapsamlı nefes testi uygulamasının ardından, bu kişilerin 3’te birinde astım hastalığı olmadığı anlaşıldı.
Kimisinde, astım benzeri semptomlar barındıran alerji ve benzeri rahatsızlıklar vardı. Yanlış teşhis konulan kişilerden bazılarında ise pulmoner hipertansiyon ya da kalp sorunları gibi daha ciddi rahatsızlıklar bulunuyordu. Yüzde %30’luk bir kısmın da sağlık açısından hiçbir sorunu yoktu.
Yapılan araştırmada, yanlış teşhis konulan kişilere doktorları tarafından spirometri testi uygulanmadığı da belirlendi.
Çalışmanın sonuçlarına göre, yanlış astım teşhisi konuşan kişilerin %90’ının 1 yıllık bir sürenin ardından astım ilaçlarından güvenli bir şekilde kurtulabildiği de belirtiliyor.
Her ilaçta olduğu gibi, ihtiyacınız yoksa astım ilacı kullanmak da istemezsiniz. Sadece maddi yükünden bahsetmiyoruz; ilaçların yan etkileri de olabilir.
Eğer size de spirometri testi uygulanmadan astım teşhisi konulmuşsa, durumunuzu bir kez daha gözden geçirmeniz ve doktorunuzdan bu testi uygulamasını istemeniz gerek.