HER GÜN NE KADAR YAĞ TÜKETMELİSİN?

Yağ tüketimi ve sağlıklı kalma adına merak ettiklerini burada bulabilirsin.

yaglar

Market alışverişi yaparken yağlı her şeyden uzak duruyorsan, stratejini tekrar gözden geçirmenin vakti gelmiş olabilir. Yağ içeren her şeyin bir numaralı düşman pozisyonuna yerleştirildiği düşünceler artık eskide kaldı. Her şeyden öte, vücudunun enerji temin edebilmesi, ısısını koruyabilmesi, hormon ve hücre üretebilmesi için yağlara ihtiyacı var. Doğru yağ tercihleri beynin, kalbin ve vitamin emilimi için de oldukça önemli. Fakat iyi yağlar ve kötü yağlar arasında büyük fark bulunuyor. Aynı zamanda, tüm bu yağları  beslenme planına yerleştirebilmek de oldukça zorlu bir mesele. Burada, besinlerde bulunan yağlar hakkında her kadının bilmesi gereken önemli noktaları bulabilir ve beslenmende hangi yağa nasıl yer verebileceğini öğrenebilirsin.

Trans yağlar = Kötü

NY Nutrition Group CEO’su Lisa Moskovitz, “Trans yağlar, bir diyetisyenin sana asla tüketmemen gerektiğini söyleyeceği tek şeydir.” diyor. Beslenmemizde bulunan trans yağların büyük bölümü, bitkisel yağlara daha katı olmalarının sağlanması adına hidrojen eklenmesi ile yapay şekilde elde edilen yağlardır. Çoğunlukla, işlenmiş gıdaların raf ömrünün uzatılması adına kullanılırlar. Fast foodlarda, işlenmiş yer fıstığı ezmesinde, çeşnilerde, krakerlerde, şekerlemelerde, kurabiyelerde ve margarinde bulunabilirler. Trans yağ içermediğini ileri süren bir üründe bile, üreticiler tarafından bildirilmesi gereken sınırın altında olduğu için az miktarda trans yağ bulunabilir.

Peki trans yağları bu kadar kötü yapan ne? Trans yağlar kötü kolesterol seviyesini yükseltebilir, iyi kolesterol seviyesini düşürebilir, inflamasyona yol açabilir. Ayrıca, kalbin için de zararlıdır. Moskovitz, trans yağların ABD tarafından yasaklanmaya çalışıldığını, fakat bu konuda herhangi bir uzlaşıya varılamadığını söylüyor.

İyi haber ise artık trans yağlara daha az yerde rastlamamız. Fakat hala gözlerini açık tutman gerek. Yapabileceğin en iyi şey, aldığın ürünlerin etiketinde trans yağ bulunmamasına dikkat etmen. Etikette “kısmen hidrojen eklenmiş” ya da “hidrojen eklenmiş” ibarelerini gördüğün taktirde o üründen uzak durman şart.

Doymuş yağlar = O kadar kötü değil

Tıpkı trans yağlar gibi, doymuş yağlar da genellikle oda sıcaklığında katı formda bulunurlar. Bunun tek istisnası hindistan cevizi yağı ve palmiye yağıdır. Doymuş yağlar genellikle yağlı kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri, peynir, tereyağı, fırınlanmış ürünler, şekerlemeler, kızarmış ve işlenmiş gıdalarda bulunurlar. Moskovitz, doymuş yağların kandaki kolesterol seviyesini, beslenme planındaki kolesterolden daha fazla etkilediğini belirtiyor. Yüksek kan kolesterolü ise arterlerin tıkanmasına yol açarak kalp krizi riskini tetikleyebilir.

Doymuş yağlar hakkındaki düşünceler ise değişiyor. Araştırmalar, doymuş yağların eskisine nazaran daha az tehlikeli görülmesine yol açtı. Asıl problem doymuş yağların kendisinden çok, yüksek glisemik karbonhidratların içerisinde bulunan doymuş yağlarda. Kolesterol seviyende meydana gelen artışın nedeni de bu.

Her ne kadar daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, uzmanlar şimdilerde günlük kalori ihtiyacının (2.000 kalorilik bir diyetten bahsediyoruz) %7’sinden fazlasının doymuş yağlardan alınmamasını söylüyor. Bu da yaklaşık olarak 16 gram (140 kalori) demek oluyor. Eğer aile geçmişinde kalp rahatsızlıkları varsa ya da yüksek kolesterol sorunun bulunuyorsa, bu miktarı %7’den %5-%6 seviyesine çekmende (13 gram= 120 kalori civarı) fayda var.

Kotanı doldurmak için hem iyi hem de kötü tercihlerin bulunduğunu her daim aklında tutmalısın. Bir parça kontrfilede 6 gram doyuş yağ bulunabilir; fakat aynı zamanda B vitamini ve protein de barındırır. İşlenmiş yağlı gıdalar ise sana sadece kötünün de kötüsünü sunacaktır.

Çoklu doymamış yağlar = İyi

Çoklu duymamış yağların omega-3 ve omega-6 olmak üzere iki türü bulunuyor ve her iki tür de kötü kolesterol seviyesini düşürüyor. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücut tarafından üretilemediği için beslenme yolu ile alınmaları gerekiyor. Uzmanların tavsiyesi ise 1 birim omega-3’e karşılık olarak 5 birime kadar omega-6 tüketilmesi yönünde.

Omega-6

Omega-6’yı çoğunlukla mısır, ayçiçeği, soya yağı, aspir, margarin, mayonez, bazı salata sosları, ayçiçeği çekirdeği ve bazı fast food ürünlerinden alman mümkün. Kadınlar, günlük kalori ihtiyaçlarının %2’sinden fazlasını omega-3 içeren besinlerden almamalı. Önerilen miktarın üst sınırı ise 2000 kalorilik bir diyette günde 6 gram (yaklaşık iki çorba kaşığı margarin) olarak belirtiliyor.

Omega-3

Yağlı somon balığı, ceviz, keten tohumu, tofu, ringa balığı ve sardalya gibi besinlerde bulunan omega-3 inflamasyon ve kalp krizi riskini azaltıyor, beyin ve hafıza fonksiyonlarını geliştiriyor. Aynı zamanda da trigliserit olarak tanımlanan, kötü beslenme ile ilişkilendirilen ve kolesterol ile benzer etkilere sahip olan serbest gezen yağ asitlerinin seviyesini düşürmeye yarıyor.

Tekli doymamış yağlar = Harika

Tekli doymamış yağlar, sağlıklı bir beslenme planında bulunabilecek bitkisel yağ kaynaklarıdır. Çerezlerden, tohumlardan, avokadodan, birçok bitkisel yağdan (zeytin yağı, yer fıstığı yağı, aspir yağı, susam yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği yağı ve kanola yağı gibi) tekli doymamış yağ alabilirsin. Tekli doymamış yağlar sadece kötü kolesterol seviyesini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda iyi kolesterol seviyesini de yükseltir.

Yağlar hakkında diğer iyi şeyler

Gerek tekli doymamış gerekse de çoklu doymamış yağlar, birçok sağlık faydası barındırır. Örneğin:

  • Vitamin emilimi: Sağlıklı yağlar, yağda çözünebilen A, D, E ve K vitaminlerinin vücut tarafından emilebilmesine yardım eder. Yemeklerine biraz avokado, zeytin yağı, çerez, hatta peynir eklemen bile besinlerin vücut tarafından daha verimli emilmesini sağlayacaktır.
  • Tok tutar: Karbonhidratlar ile kıyaslandığında, midende yağların parçalanması daha uzun süre gerektirir. Bu yüzden de yağ tükettikten sonra kendini daha uzun süre tok hissedersin.
  • Kan şekerini dengeler: Yağlar, kan şekerinin stabil kalmasına yardımcı olur. Yüksek karbonhidrat içeren gıdalar tükettiğin zaman, ani kan şekeri yükselmeleri ve düşüşleri yağlar tarafından engellenir.
  • İştah kontrolü sağlar: Tok kalmanın ve kan şekerinde yaşanan iniş-çıkışların yanı sıra, yağlar yemeklerine lezzet katarak daha fazla doymanı da sağlayacaktır.
  • Kilo vermeyi destekler: Sağlıklı yağlar doyurucu oldukları için, genel olarak daha az yemene yol açabilirler.

Ne kadar yağ tüketmeliyim?

Ne kadar sağlıklı yağ tüketmen gerektiğine dair maksimum ya da minimum bir miktar söz konusu mudur? Uzmanlar her ne kadar yağlardan elde edilen kalori miktarının, günlük kalori ihtiyacının %30’unu geçmemesini öneriyor olsalar da, Moskovitz’e göre bu sınır yeniden gözden geçirilmeye başlandı. Yüksek yağ içeren besinlerin aynı zamanda yüksek kalorilere sahip olduklarını, gramı yaklaşık 4 kaloriye denk gelen protein ve karbonhidrat ile kıyaslandığında yağların gramının 9 kalori içerdiğini unutma. Eğer zayıflamak istiyorsan, porsiyonlarını her zaman kontrol et. Günlük kalori ihtiyacının en az %20’sini ( 2000 kalorilik bir diyet için 60 gram) yağlardan aldığından, bu yağların omega-3 ve tekli doymamış yağlardan oluştuğundan da emin ol.

BENZER YAZILAR